Za ljubitelje Balija: kako stvoriti baležanski enterijer u gradskom stanu

Neutralne nijanse, prirodni materijali i obilje biljaka - otkrivamo kako dekorisati enterijer u baležanskom stilu.

U pandemiji smo svi naučili da živimo na nov način: više ulagati u stvaranje udobnosti u kući, raditi iz kućnih kancelarija, provoditi odmore u zemlji. Prisećajući se dalekih putovanja, mnogi ponovo gledaju fotografije sa Balija, iz najboljih barova uz zalazak sunca i surf kampova na ostrvu, uranjajući u nostalgiju.

Ukoliko patite za odmorom na ovoj destinaciji, otkrićemo vam nekoliko ideja koje će vam pomoći da stvorite egzotični enterijer u svom stanu.

Boje

Baležanski stil je priča o smirenosti i spokojstvu, pa su za enterijer odabrane bež, peščane, kremaste nijanse. Biserni zidovi će pomoći da vizuelno proširite prostor i dodate svetlost (poput reflektora). Pod je izrađen od prirodnog drveta, dajući prednost prirodnim teksturama (čvorovi i pukotine). Boje bi trebalo da budu što prirodnije, smeđa, žuta, terakota. Svetle boje (na primer, crvena ili zelena) nalaze se samo u dekoru i aksesoarima.

Nameštaj

Ratan i tikovina, kao i predmeti od palmi definitivno će uneti harmoniju u prostor: pri odabiru nameštaja od ratana obratite pažnju na tradicionalne stolice za ljuljanje, klasične kauče ili viseće stolice sa tkanjem, zakrivljenim nogarama i zaobljenim naslonom. Tikovina privlači pretencioznošću svojih korena, stoga dizajneri izuzetno cene konzole od nje, a površine od ove vrste drveta stvaraju posebnu udobnost u kupatilima. 

Dekor

Jedna od stilskih karakteristika baležanskog enterijera je minimalizam u detaljima i jednostavnost. Kao akcenti se koriste okrugli zidni paneli od drveta, kamena, viseće mreže, ukrasni jastuci sa morskom ili biljnom tematikom. Ako želite više svetlih detalja, možete dekorisati prostor figuricama u indonežanskom stilu, a pleteni lusteri i ograde od ratana doneće više udobnosti i podsetiće vas na prirodne lepote Balija.

Biljke

Koristite obilno biljke da svoj dom ispunite zelenilom Balija. Ne plašite se eksperimentisanja – to može biti i cveće, ikebane, sukulenti i kaktusi u urednim saksijama. Istovremeno je važno shvatiti da sobne biljke smanjuju količinu toksina u vazduhu, poboljšavajući njegov kvalitet, a neke vrste imaju aromaterapijski efekat, što je posebno važno za baležanski stil.

Orhideje zaslužuju posebnu pažnju, voljene zbog svetlih boja i skulpturalne siluete - ova prelepa biljka postaće privlačan akcenat i razblažiće neutralne tonove enterijera. Takođe možete obratiti pažnju na nestandardne vrste uređenja prostora - na primer, "viseću baštu" sa začinskim biljem u kuhinji. Takvo rešenje ne samo da osvežava enterijer, već vam pruža priliku da uzgajate sastojke za kućne kulinarske eksperimente sopstvenim rukama.

Druga važna tačka je izbor saksija. Dajući prednost neobičnim modelima, možete stvoriti punopravni dekorativni element od skoro bilo koje biljke ili cveta, koji će postati svetao akcenat sobe.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group