Uživajte u letu na najbolji način kod kuće uz zaštitu od toplote

Hoćemo li ovog leta videti još jednu rekordnu sezonu? Prema ekspertima i meteorolozima širom sveta, odgovor je da, definitivno hoćemo!  

Kako kažu: nadaj se najboljem i pripremi se za najgore. Stoga je priprema za suočavanje sa visokim temperaturama u zatvorenom prostoru trenutno na vrhu dnevnog reda svima. Temperaturu u prostorijama treba redovno proveravati i održavati ispod 25 °C tokom dana, a za dobar san oko 18 °C. Progresivni proizvodi za zaštitu od toplote ne samo da će vam pomoći da budete bliže ovom cilju, čak i tokom vrelog leta, već će vam omogućiti i pametnu ventilaciju vašeg doma.

Najviša temperatura ikada zabeležena u Evropi bila je 48,8 stepeni Celzijusa i zabeležena je na Siciliji u Italiji 2021. godine, a kako stručnjaci kažu, može biti još gore: toplotni talasi na svom vrhuncu verovatno će pogoditi istorijski najviše temperature u mnogim zemljama.

Ako ga pripremite, vaš dom može biti rashladna oaza u letnjoj vrućini, a znate da vam je u toj situaciji zaista potrebno da bude otporan na toplotu! Preduzimanje proaktivnih koraka koji obezbeđuju da se vaš dom ne zagreva može sprečiti nepotrebno pokretanje klima-uređaja i smanjiti efekat staklene bašte. Stoga se nadamo da naša buduća leta neće postati toplija zahvaljujući ovom lakom održivom potezu!

Učinite svoje potkrovlje mestom za opuštanje!

Imati lepo, svetlo, ali ne pregrejano mesto u svom domu može biti pravi uspeh kada je u pitanju uživanje u letu. Opuštajuće mesto u potkrovlju gde možete da radite ili samo da se opustite i čitate zaista može učiniti vreme provedeno kod kuće veoma prijatnim. Takođe, mogućnost da vam ne bude vruće koristiće vašem fizičkom i mentalnom zdravlju.

Ljudsko telo može iznenađujuće dobro da podnese visoku temperaturu. Prema studiji koju je objavio Univerzitet u Sidneju, osoba koja se ne kreće, nosi minimalnu odeću u veoma suvoj prostoriji i redovno pije vodu može da izbegne pregrevanje čak i kada temperatura dostigne 46 stepeni Celzijusa, ali ako govorimo o tome da ste aktivni ili čak samo radite za svojim stolom, 35 stepeni je apsolutni maksimum koji ljudi mogu tolerisati, a čak i tada morate očekivati pojačano znojenje koje održavanje pažnje ili odmor čini gotovo nemogućima. Sada zamislite da imate tiho, mirno i hladno mesto sa svežim vazduhom gde ništa ne odvlači vašu pažnju od posla ili knjige. Zar ne zvuči kao savršen letnji dan kod kuće?

S obzirom na to, morate osigurati da temperatura u vašem potkrovlju ostane ispod maksimuma koji preporučuje SZO i morate preduzeti neke korake da to učinite.

Postoje tri pravila da svoj dom učinite zdravim tokom leta

Možete pratiti neka jednostavna pravila kako biste osigurali da je vaš dom hladan i zdrav tokom leta, a proizvodi za zaštitu od toplote mogu učiniti vaš dom zdravijim i lakšim dok to radite.

  • Ventilacija je najjeftiniji i jedan od najboljih načina da rashladite svoj dom, a takođe pomaže da se oslobodite virusa, zagađenog vazduha i ispunite kuću svežim vazduhom. Za najefikasniji metod ventilacije otvorite donji prozor sa hladnije strane vašeg doma i gornji prozor sa toplije strane vašeg doma. Otvorite prozore rano ujutru i u hladnijim noćnim satima i zatvorite spoljašnje roletne ili roletne kada sunce udari u prozore.

  • Izbegavajte nepotrebnu upotrebu klima-uređaja i sprečite glavobolju koju vam može izazvati! VELUX proizvodi za spoljnu toplotnu zaštitu smanjuju toplotu do 95%, tako da hlađenje vašeg potkrovlja može biti ekološki prihvatljivije, dok je rad i/ili spavanje u tom prostoru mnogo zdraviji i praktičniji. Ne zaboravite da je senčenje sa spoljašnje strane mnogo efikasnije za smanjenje sunčeve toplote u poređenju sa unutrašnjim roletnama jer se sunce zaustavlja pre nego što stigne do stakla. Ovo je uobičajena strategija u mediteranskim zemljama.

  • Olakšajte ventilaciju i učinite je ugodnijom pomoću VELUX aplikacije (kompatibilne sa krovnim prozorima, roletnama i spoljašnjim roletnama VELUX INTEGRA®) koja vam omogućava da jednim potezom otvorite i zatvorite svoje krovne prozore, roletne i spoljašnje roletne, a takođe možete sistem postaviti tako da se u automatskom režimu rada osloni na ugrađene senzore unutrašnje klime i vremensku prognozu uživo kako biste se mogli fokusirati na svoj posao i da ne morate da napustite svoj sto da biste upravljali nivoom sunčeve svetlosti i svežinom soba.

Možete preuzeti potpunu kontrolu udobnosti u zatvorenom prostoru uz vrhunsku zaštitu od toplote i zamračenje koje pružaju VELUX spoljašnje roletne, koje su idealan izbor za potpunu, celogodišnju zaštitu, dok spoljne mrežice i Soft spoljašnje roletne pružaju i odličnu toplotnu zaštitu za one koji žele udobno da se smeste u zatvorenom prostoru tokom vrućih dana i bolje spavaju u toplim noćima. Dodatno, Soft spoljašnje roletne pomažu onima koji spavaju da ih ne probudi sunce u pogrešno doba jutra. Potpuno blokiraju svetlost u bilo koje doba dana – garantujući miran san i u podne. Ovim rešenjima za zaštitu od toplote lako se rukuje, a sa njima je jednostavna i ventilacija, što znači da možete imati svež vazduh i toplotnu zaštitu u isto vreme – oba su ključna za hladan i zdrav prostor tokom leta.

Neka vam ulazi vazduh, a insekte zadržite napolju!

Da li ste znali da komarci mogu izazvati mnogo gore stvari od samog ujeda koji svrbi? Aedes aegypti je poznati prenosnik nekoliko virusa uključujući virus žute groznice, denga virus, čikungunija virus i Zika virus. U Evropi se svake godine prijavljuju uvezeni slučajevi. Azijski tigrasti komarac ili Aedes (Stegomyia) albopictus je poznati prenosnik virusa čikungunija, virusa denga i dirofilarijaze. Prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, oba su prijavljena u Evropi. Dakle, zaštita od insekata je nešto što vam zaista pomaže da mirno spavate noću.

VELUX nudi komarnik kojim se jednostavno rukuje i koji se može kombinovati sa bilo kojim drugim VELUX unutrašnjim ili spoljašnjim roletnama. Ima providnu mrežastu tkaninu i uredno se uvlači u tanko gornje kućište kada se ne koristi, tako da možete uživati u pogledu, svežem vazduhu ili hladnom noćnom povetarcu, bez ujeda insekata.

Izvori:

Koliko je vruće kada je previše vruće? – Njujork Tajms (nytimes.com)

Aedes aegypti – Podaci za stručnjake (europa.eu)

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group