Enterijer - Uređenje doma

Savršene ideje korišćenja boja u dečijoj sobi

Izbor dizajna i dekora za dečiju sobu može biti veći izazov od uređenja spavaće ili dnevne sobe.

Potrebno je uzeti mnogo toga u obzir, od pola deteta, preko njegovog karaktera, pa sve do psiholoških osobina. Dečiju sobu je preporučljivo opisati svetlim i vedrim bojama, sa mestimičnim veselim tonovima, kako bi se stvorio živahan ambijent za svakodnevan boravak, zabavu i igru.

Kada uređujete sobu za svoje klince, najbolje bi bilo da ne obraćate previše pažnju na stereotipe koji poručuju da je pink savršena boja za devojčice, a plava za dečake. Praćenje trendova takođe može biti loš potez, jer nisu svi trendovi prikladni za dečije prostore. Soba za decu, kog god da su pola treba da bude inspirativno, mirno i ugodno mesto.

Povedite se uzrastom deteta kada birate boju - najmlađim klincima odgovaraju nežne pastelne boje poput bež, krem, sa primesama svetlo ružičaste i žute. Od tri godine do predškolskog uzrasta, paleta treba da obuhvata crvene, narandžaste i zelene tonove. Deca koja imaju od 10 godina pa naviše vole tematske sobe, s toga je najbolje boje prilagoditi onome što dete voli, bio to sport, muzika ili nešto drugo.

Ako vam soba vašeg mališana deluje previše svetlo ili s druge strane dosta mračno, veliku promenu u prostoru možete napraviti izborom pravih boja. Pasivni prostori mogu postati interesantniji ako im dodate neki akcentni zid, zavese ili tepihe vedrijih boja. U te svrhe poželjno je da koristite tople boje. Ako je soba isuviše svetla, možete je smiriti hladnijim plavim, sivim ili zelenim nijansama. Deci koja su aktivnija više prijaju sobe koje su opisane hladnijim tonovima i obratno.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group