Sanjajte snove u boji: šarena spavaća soba je dragulj svakog doma

Kako integrisati boju u šarenu spavaću sobu?

Kada krećete u renoviranje svog prostora za spavanje, uglavnom se odlučujete za farbanje zidova, kupovinu nekog zanimljivog nameštaja ili jednostavno krećete u zamenu osvetljenja, zar ne? Ali, šta ako je vaša spavaća soba jednostavno previše neutralna? Postoji li neki mali trik da je načinite dinamičnijom i zabavnijom a da pritom sve deluje ukusno i odmereno?

Jedan od najlakših načina da dobijete šarenu spavaću sobu je da počnete sa posteljinom i odatle napravite svoju šemu boja. Izvucite jednu boju za zidove i druge boje za dodatke, ali nemojte preterivati - poenta priče nije da baš svaki kutak sobe bude ispunjen šarenilom. Primera radi, talasaste bele zavese u kombinaciji sa nešto tamnijim zidovima mogu biti sasvim dovoljan detalj koji će pomoći da soba oživi.

Da biste svojoj spavaćoj sobi dodali suzdržanu boju, potražite neutralne nijanse koje imaju šarene podtonove, kao što je ljubičasto siva. Sa živopisnom, a ipak neutralnom osnovom, poigrajte se bojom u obliku akcenta. To, na primer, mogu biti ružičasti jastuci sa šarama koji će svakako doći do izražaja ukoliko ih kombinujete sa hladnom pozadinom i tamnim nameštajem.

Mint zeleni zidovi i tirkizni akcenti stvaraju svežu i razigranu paletu boja koja će sasvim sigurno razveseliti spavaću sobu. Pošto su obe boje tako svetle, bela se koristi za stvaranje vizuelnog olakšanja. Crno - plave pruge na tepihu sa zebrastim printom mogu biti lep, tamniji dodatak koji će istovremeno dati idealan kontrast postojećem razigranom dizajnu.

Boja koja se u poslednje vreme sve više sreće u gotovo svim delovima doma jeste zelena, posebno njena šumska varijanta koja je savršena za uparivanje sa belom bojom - kako plafona, tako i vrata, zavesa, posteljine ili čak nameštaja. Beli akcenti u tom slučaju rade na tome da osvetle prostor i daju jači kontrast - posebno ukoliko se odlučite da sve zidove svoje spavaće sobe počastite bogatom zelenom.

Ne zaboravimo da pomenemo i kombinaciju narandžaste i plave - ove dve boje čak i u malim dozama imaju zadivljujući efekat na oko, jer su komplementarne boje. Savršeno funkcionišu u sobama gde već postoje beli zidovi, svetli podovi i drveni nameštaj jer onda dolaze u akcentima koji obećavaju dovoljno šarenila, ali sa ukusom!

Ako nađete smeli prekrivač sa puno boja, neka vaši zidovi budu neutralni da biste dobili moderan, a ne preterani izraz. Beli zidovi, ormarići i podovi privlače pogled na smelu šarenu posteljinu i ublažavaju primarne nijanse. Da biste zadržali elegantan izgled, ali i dalje obezbedili ravnotežu, obavezno koristite boju u malim dozama na drugim mestima u prostoriji, ali se držite jedne nijanse. 

Nemojte se plašiti smelih boja zidova spavaće sobe, ali budite spremni da im se suprotstavite svetlijim nameštajem. Ukoliko nas pitate za savet, plava i zelena su u tom smislu kombinacija koja jednostavno ne može da razočara, tako da se slobodno poigrajte sa njihovim nijansama kako biste kreirali sopstvenu šarenu paletu.

Uostalom, pogledajte našu malu galeriju šarenih spavaćih soba i slobodno iskopirajte izgled koji vam se najviše dopada - ovo je vaš savršen trenutak da krenete da sanjate u boji!

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group