SaloneSatellite 2023 – refleksija uloge treniranja kada se radi o budućnosti dizajna i značaju svetlosti

Dvadeset sedam škola i univerziteta posvećenih dizajnu iz šesnaest različitih zemalja i 550 talentovanih mladih ljudi iz trideset četiri različite države udahnuće život u predstojeće izdanje ovog događaja, istražujući temu akademske spremnosti i pitajući se kako dizajn može oblikovati budućnost, inspirisani instalacijom koja je kreirana kao omaž svetlosti. Dugo-očekivani gost, Gaetano Pesce, pomoći će mladim, internacionalnim umetnicima koji obećavaju da pronađu svoju inspiraciju  energiju.

U okviru Salone del Mobile.Milano, koji se održava od 18. do 23. aprila, u Paviljonima 13-15, zavesa će se podići i na 24. izdanje SaloneSatellite, osnovanog 1998. godine i pri čemu posao kustosa obavlja Marva Griffin, kreireajući ga kao posvećeni prostor za dizajnere ispod 35 godina. Ovo novo izdanje se fokusira na škole i univerzitete dizajna, naglašavajući trajni doprinos koji su dali i još uvek daju obuci budućih dizajnera i razvoju dizajna.

Osnivanje i afirmacija novih škola i kurseva posvećenih disciplini dizajna dobilo je na snazi upravo u ranim godinama SaloneSatellite događaja. U tom cilju, SaloneSatellite im je dao prostor i vidljivost, od svog prvog izdanja pa nadalje, čemu svedoči činjenica da su, svaka sa svojim posebnim smerom i načinom rada, uspešno utisnule određene pristupe dizajnu u čitave generacije, omogućavajući da se pojave pojedinačni glasovi.

Design Schools – Universities / BUILDING THE (IM)POSSIBLE Process, Progress, Practice je vodeća tema novog izdanja. Posebno, škole dizajna i univerziteti zamoljeni su da daju odgovor na pitanje Design: DOVE VAI? (Dizajn – gde ide), uz pomoć instalacija i predstavljanja radova učenika koji će tek ostaviti svoj trag u svetu dizajna. Individualni doprinosi svake institucije pomoći će u kreiranju mape vizija dizajna koje označavaju izazove sa kojima ćemo se verovatno sledeće susresti i koje ćemo morati da pobedimo kako sa stanovišta dizajna, tako i sa stanovišta njegovog učenja. U periodu koji je obeležen velikim promenama u balansima okruženja, ekonomije i društva, mapa će nam pružiti dragocene informacije koje će usmeriti studente i dizajnere u usponu prema onome što će inovacije predstavljati u budućnosti.

Da bi se vizuelizovala ova bliska veza između procesa obuke i razvoja dizajna dizajnera, štandovi 27 dizajnerskih škola i univerziteta iz 16 različitih zemalja biće raspoređeni oko spoljne petlje koja će obuhvatiti oko 550 izlagača iz 34 različite zemlje. Inspiracija za instalaciju, koju je kao i uvek vodio arhitekta Rikardo Belo Dijas, potekla je iz Euroluce, događaja sa kojim deli prostor u paviljonima 13-15. Tako će prirodna svetlost i ono što ona predstavlja – metafora života i procesa učenja – biti lajtmotiv prostora posvećenog mlađim od 35 godina.

Područja SaloneSatellite nagrade će se odlikovati prisustvom sunca i meseca, elementima koji će diktirati izgled čitavog događaja. Na svakom od dva kvadrata biće postavljena posebna instalacija opremljena teleskopima, za posmatranje imaginarnog neba koje odražava sadašnjost i budućnost dizajna. Scenografija i grafički dizajn izložbe u celini oslanjaće se na igru svetlosti i senke i varijacije boja koje svetlost prenosi od zore do sumraka. Na kraju, SaloneSatellite će odati počast Euroluce događaju specijalnom „Sate-Light. 1998-2022 SaloneSatellite mladi dizajneri” izložbom postavljenom simbolično na granici između dve oblasti – koja će biti naglašena svetlećim projekcijama – na kojoj će biti izložena većina lampi dizajnera koji su učestvovali u različitim izdanjima tokom godina koje su ušle u produkciju zahvaljujući saradnji sa kompanijama koje veruju u perspektivne mlade talente. Ova partnerstva, započeta na SaloneSatellite i zapečaćena uspehom, služe da se podvuče glavni cilj događaja, a to je spajanje kreativnosti i poslovnog sveta.

U tom cilju, nagrada SaloneSatellite, koja je sada u svom 12. izdanju, biće dodeljena za tri najzaslužnija projekta (i takođe predviđa do dva počasna priznanja). Svi konkurentni prototipovi će, kao i uvek, biti prikazani na posebnoj izložbi i ocenjeni od strane međunarodnog žirija, koji od prvog izdanja pa nadalje, predvoditi Paola Antoneli, viši kustos odeljenja za arhitekturu i dizajn i direktor za istraživanje i razvoj Muzeja moderne umetnosti, MoMA.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, sa nestrpljenjem se čeka intervencija majstora Gaetana Pescea – italijanskog vajara, dizajnera i arhitekte, koji godinama živi u Njujorku. Pozvan je na događaj u SaloneSatellite Areni, gde će razgovarati o fundamentalnim koracima u svojoj dugoj karijeri i njegovom trajnom interdisciplinarnom doprinosu svetu dizajna.

Ulaz na SaloneSatellite je besplatan i otvoren za javnost od 18. do 23. aprila, sa direktnim pristupom iz Cargo 4. Događaju se takođe može pristupiti interno sa Euroluce odseka za one koji poseduju ulaznice za Salone del Mobile.Milano.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group