Ideje za dizajn enterijera male kuhinje koje definitivno morate isprobati!

Kako opremiti malu kuhinju da bude udobna i funkcionalna, koji stil dizajna preferirati i koje ideje tražiti?

Dizajn male kuhinje je važan aspekt stvaranja prave udobnosti u stanu jer su male dimenzije kuhinje prilično česta stvar ovih dana. Ovaj problem je relevantan za male gradske stanove koji, bar na prvi pogled, na meniju imaju skučen prostor (koji se često ne može učiniti modernim ni atraktivnim). Da, ne zaboravimo i funkcionalnost, tu bitnu stavku prilikom izrade unutrašnjeg dizajna veoma male kuhinje, koja uvek ostaje upitna.

No, ne mora baš sve biti tako crno. Kada planirate, sledite nekoliko jednostavnih pravila. Prilikom uređivanja dizajna kuhinje male površine, potrebno je uzeti u obzir sledeće komponente: ergonomske karakteristike, rešenja u boji, završne materijale, izbor stila kao i karakteristike postavljanja kuhinjskih elemenata.

Praktična primena raspoloživog prostora zavisi od lokacije tačaka najveće aktivnosti, takozvanog „radnog trougla“. Njega čine frižider, sudopera i šporet. Za njihovo kompaktno, ali istovremeno funkcionalno uređenje, potrebno je poraditi na zoniranju prozora i vrata, komunikacionim sistemima i skali zidova.

Ako radite sa kvadratnim oblikom, izaberite raspored u obliku slova L kao najbolju opciju. Sa ovom konfiguracijom, sudopera će se nalaziti u uglu sobe, a zatim će se pećnica i frižider nalaziti sa obe strane. Trpezarijski sto se savršeno može uklopiti u neki napušteni ugao. Takav aranžman će vam omogućiti da što pogodnije organizujete raspoloživi prostor.

Jednako popularna opcija za dizajn kuhinje male veličine je raspored u obliku slova P. U ovoj poziciji, sudopera će se nalaziti direktno ispod prozora, a druge aktivne tačke će se nalaziti simetrično u blizini zidova. Ali ova situacija ima jednu manu - bolje je uzeti drugu prostoriju za trpezariju jer vam neće baš ostati previše prostora za eksperimentisanje.

Soba koju odlikuje uski i pravougaoni prostor može se organizovati na dva načina. To su takozvana paralelna konfiguracija – duž jednog zida nalaze se šporet i sudopera, a duž drugog – sistem za skladištenje i frižider; i linearna struktura - sve aktivne zone se nalaze duž zida, što vam omogućava da oslobodite prostor sa druge strane.

Ako je problem postići maksimalnu udobnost u kombinovanoj prostoriji, onda će u takvoj situaciji biti dovoljna bilo koja od gore navedenih opcija za lokaciju aktivnih zona. Jedna od preporuka dizajnera bila bi upotreba kuhinjskih ostrva. Pošto su pećnica, radna ploča i sudopera prethodno montirani tamo, to vam omogućava da mnogo slobodnije upravljate raspoloživim prostorom.

Na kraju, da bi se dizajnu dala originalnost, podstiče se upotreba niša, erkera i izbočina. Pored originalnosti, takav potez će stvoriti nekoliko dodatnih praktičnih zona za pogodno postavljanje kuhinjskog pribora.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group