Pet efikasnih načina da se oslobodite voćnih mušica

Voćne mušice su vrlo neprijatne komšije.

Pojavljuju se doslovno niotkuda, brzo se razmnožavaju i čine život vrlo neugodnim. Kuhinja je omiljeno stanište ovim insektima. Vreme je da ih se rešimo!

Ove male mušice same po sebi ne predstavljaju pretnju za ljude, ali gutanje jedne od njih može prouzrokovati gastrointestinalnu infekciju. Omiljena poslastica voćnih mušica su fermentirani prehrambeni proizvodi. Dovoljno je da u kuhinji ostavite parče neopranog voća ili nekoliko korica jabuke i pojaviće se nepozvani gosti. Ali, ove male mušice ne vole samo voće i povrće. One čak vole i hranu za kućne ljubimce.

Kako se rešiti dosadnih voćnih mušica?

1. Usisivač

Usisavač je divno oružje za dosadne insekte. Temeljno usisavajte sva mesta gde se okupljaju voćne mušice. Možda će biti potrebno nekoliko puta, jer insekti brzo lete. Ako sve odrasle mušice ne usisate nastaviće da se razmnožavaju.

2. Zamka voća

Stavite komade narezanog voća ili kore u teglu ili posudu. Sledeći korak - prekrijte folijom za hranu kako ne bi ostavili praznine. Zatim probušite foliju, na primer, viljuškom. Kroz rupe koje će se podići, muve će moći da uđu u plod, ali ne i da izađu.

3. Karanfilić

Voćne mušice vole puno različitih mirisa, ali postoji i jedan koji jednostavno ne mogu da podnesu - miris karanfilića. Karanfilić je dostupan u svakoj prodavnici, može se naseckati i staviti u svežu jabuku i staviti na policu sa voćem. Miris karanfilića će oterati insekte. Umesto jabuke možete posegnuti za narandžom, one duže ostaju sveže. Osim mirisa karanfilića, voćne mušice takođe ne podnose miris mentola. Ulja ili mirisne sveće sa mentolom takođe će vam pomoći da se rešite neželjenih gostiju.

4. Tečnost za pranje sudova

Za pripremu ove zamke potrebno vam je voćno sirće (ili sok) i tečnost za pranje posuđa. Sipajte sirće u teglu tako da tečnost dođe do polovine tegle. Dodajte desetak kapi tečnosti za pranje posuđa. Uzmite foliju za hranu i čvrsto pokrijte teglu. Rastegnutu foliju možete zaštititi elastičnom trakom. Na foliji na nekoliko mesta napravite male rupice čačkalicom. Zamka za mušice je spremna! Ujutro ćete videti u tegli puno utopljenih muva.

5. Zamka iz prodavnice

Ako domaće metode za voćne muve ne uspeju, u prodavnici uvek možete kupiti gotove sprejeve za ove insekte. Postoje i posebne lepljive trake za ove dosadne insekte koje veoma dobro deluju. Pre kupovine proverite da li se mogu koristiti u blizini hrane.

Naravno, gore navedene metode za voćne mušice su efikasne, ali uvek je bolje sprečiti da se one pojave kod kuće. Uvek očistite posuđe, očistite sudoperu i ne ostavljajte nikakav otpad. Redovno izbacujte smeće, čuvajte slatkiše u zatvorenim posudama, izbegavajte skladištenje hrane na stolu (posebno voće i povrće), stavljajte rešetku na prozore. Ove jednostavne mere predostrožnosti pomoći će u sprečavanju širenja voćnih muva kod kuće.

M.L.

foto:claudia.pl

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group