Kako da ofarbate uskršnja jaja prirodnim bojama

Uskrs nam još malo dolazi i polako počinjemo sa pripremama za farbanje jaja i dekoracijom doma...

Boje za farbanje jaja su napravljene od različitih hemikalija i dodataka i to je dobro poznato, a za jedno farbanje je potrebno i po nekoliko kesica kako bi se boja dobro prihvatila za ljusku jaja. Od najbitnije crvene i plave, do zelene, žute i ljubičaste, postoji veliki izbor boja za farbanje uksršnjih jaja.

Ali, postoje i drugi načini na koje možete ofarbati jaja i napraviti prava mala umetnička dela na svojoj trpezi. Farbanje jaja prirodnim bojama koje se dobijaju od namirnica koje svakodnevno koristimo, su jedan od najboljih i najprirodnijih načina da ukrasite vaša jaja.

Saznajte kako i koje namirnice treba da upotrebite za farbanje jaja:

Kako se farbaju jaja na ovaj način:

Princip je isti, ali su sastojci drugačiji. Na litar vode sipajte dve kašike alkoholnog sirćeta i stavite šerpu na ringlu. Kada voda provri, dodajte joj prirodne boje, smanjite temperaturu i pustite da se tako voda kuva oko pola sata. Kada se boja ohladi, ubacite već suvana jaja i pustite da odstoje u boji nekoliko minuta kako bi poprimila boju.

Pomiješajte jednu litru vode s dvije žlice alkoholnog octa u loncu. Dovedite tekućinu do vrenja, ubacite prirodna 'bojila' u lonac, smanjite temperaturu na najmanje, pa pustite da se lagano kuha oko pola sata. Neka se boja ohladi, a tek onda ubacite kuhana jaja u nju i pustite da odstoje.

- Za plava jaja

Dodajte u vodu 600g iseckanog/narendanog ljubičastog kupusa. U vodu dodajte jaja i sačekajte oko pola sata ako želite da vam budu nežno plave boje. Ako želite intezivniju plavu boju – ostavite jaja u vodi preko noći u frižider i ujutru će vaša jaja biti tamno plava.

- Za roze jaja

Iseckajte oko 800g cvekle i sipajte je u vodu. Dodajte jaja i sačekajte nekoliko minuta do pola sata.

- Za narandžasta jaja

Narandžastu boju će vam dati ljuska crnog luka. Pre Uskrsa skupljajte ljusku jer će vam biti potrebno oko četiri čaše. Sipajte ljusku u šerpu i vaša jaja će dobiti narandžasto-smeđu boju.

- Za žuta jaja

Dodajte tri kašike kurkume u vodu koja je prethodno provrla.

- Srebrni efekat

Da biste dobili svetlucavi srebrni efekat na jajima, u 800ml vode sipajte 800g zamrznutih borovnica. Kada temperatura vode dođe do sobne temperature, procedite je i u dobijenu smesu stavite jaja. Držite ih preko noći u vodi u frižideru.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group