Mrlje od lubenice na odeći: kako ih ukloniti

Lubenica je kralj letnjeg voća koje u ovo doba godine ne može izostati ni u jednom frižideru.

Lubenicu tokom leta jedemo iseckanu na komadiće, na kriške, pijemo je u koktelima ili jedemo u kombinaciji sa fetom. Šta god da odaberete, lubenica je čist užitak sa mnogim prednostima za vaše zdravlje. Jer ne govorimo samo o osvežavajućem voću koje vas potpuno hidrira (sadržaj vode dostiže 92%), već o voću koje poboljšava zdravlje srca, izgled kože i kose (pošto sadrži vitamine A i C) , dok se bori protiv upale i oksidativnog stresa.

Sve je to u redu, ali često se dešava da kada strastveno zagrizemo sočan komad lubenice koji smo upravo isekli, nova mrlja se nađe na našoj omiljenoj beloj majici. Evo kako da se rešite mrlje na najlakši način.

1. Uklonite ostatke lubenice

Prvo uklonite sve komade lubenice i obrišite tečnost papirnim ubrusom ili čistom krpom. Pokušajte da ne trljate mrlju kako ne bi prodrla dublje u tkaninu.

2. Isperite zaprljano područje hladnom vodom

Operite umrljano područje od lubenice hladnom vodom što je pre moguće. Postoje dva načina da se to uradi. Jedan od načina je da očistite mrlju belom krpom umočenom u hladnu vodu, a zatim osušite to područje papirnim ubrusom. Drugi način (koji je ujedno i najbolji) je da tkaninu držite pod tekućom hladnom vodom. Zatim isperite sa suprotne strane tkanine da biste izbacili sok od lubenice iz vlakana tkanine.

3. Tretirajte mrlju deterdžentom za veš

Nanesite malu količinu tečnog deterdženta za veš direktno na mrlju od lubenice. Koristite deterdžent koji sadrži dovoljno enzima da „razbije“ mrlju. Ostavite deterdžent da deluje najmanje 10 minuta, a zatim operite odeću kako je preporučeno na etiketi.

4. Ponovo proverite zamrljano područje

Pre nego što okačite odeću da se osuši, proverite mesto gde je bila mrlja da biste bili sigurni da je potpuno nestala. Ako je mrlja i dalje tu, nemojte se obeshrabriti i pređite na plan B.

Ako je mrlja od lubenice još uvek tu, napravite tečni rastvor tople vode i izbeljivača na bazi kiseonika u manjoj posudi. Umočite umrljano mesto u rastvor i ostavite da odstoji najmanje 4 sata ili preko noći. Ponovo proverite da li je mrlja od lubenice prisutna. Ako mrlja nestane, operite prema uputstvima i odložite odeću da se osuši. Ako je i dalje tu, ponovite ovaj poslednji korak još jednom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group