Kako tokom zime održati čistu atmosferu kod kuće

Hladno vreme i niske temperature mogu da vas nateraju da oklevate da provetrite prostorije kuće, kako se ne bi izgubila toplota koju ste uspeli da „sagradite“ sa toliko truda (i novca).

Zimi ćete verovatno provoditi više vremena kod kuće, bilo zbog rutine nege o sebi, ili zbog prekomernog gledanja omiljenih serija i tematskih filmskih maratona. Ali kako da održite vazduh koji udišete čistim?

— Da otvorimo malo prozore?

Počnimo sa osnovama. Znamo da vam je hladno, ali otvaranje prozora ili balkonskih vrata na neko vreme je najekonomičniji način za čišćenje vazduha u kući. Možda je hladno, ali možete probati samo nekoliko minuta da ne biste izgubili toplotu. Vazduh koji cirkuliše obnavlja atmosferu, uklanja zagađivače i ograničava širenje mikroba koji vole toplotu.

Sobne biljke

Ako ste ponosna „majka biljaka“, imate još jedan razlog da se pohvalite biljkama koje imate kod kuće. Sobne biljke su odličan način za čišćenje vazduha i cirkulaciju više kiseonika po kući. Vaše omiljene biljke takođe smanjuju nivoe ugljen-monoksida u vazduhu. Neki od najboljih izbora koje možete napraviti? Spathiphillum, sansevieria, bršljan, bambus, dracaena, gerberi i hrizanteme su neke od biljaka koje vredi negovati tokom zime. Imajte na umu, međutim, da ćete morati redovno da se brinete o njima, u suprotnom mogu razviti buđ što će dodatno opteretiti atmosferu u kući.

Difuzori sa eteričnim uljima

Određena eterična ulja su odlična za čišćenje vazduha u kući. Ulja eukaliptusa, ruzmarina i karanfilića smanjuju bakterije i grinje. Ulja mente, kamilice, lavande, bosiljka i čajevca su takođe odlična za čišćenje vazduha. Odlično mirišu i poboljšavaju kvalitet vazduha u domu, na mirisan i prijatan način.

Prečišćivač/jonizator vazduha

Kupovina kućnog prečisćivača vazduha je verovatno najefikasniji način za uklanjanje opasnih čestica iz vašeg kućnog vazduha tokom zime. Osobe sa alergijama i astmom su još osetljivije na vazduh sa grinjama, pa je kupovina odlićna investicija.

Očistite filtere

Neki sistemi grejanja imaju filtere za vazduh koji se moraju redovno čistiti ili menjati. Redovna zamena ovih filtera sprečiće unošenje dodatnih zagađivača iz vazduha kao što su prašina, grinje i bakterije u kući.

Ne zaboravite: Drugi praktični načini da zimi održite atmosferu u kući čistom je da ne nosite cipele koje koristite van kuće. Bakterije, prljavština i prašina sa đona cipela jednostavno ostaje u vazduhu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group