Kako obojiti uskršnja jaja na domaće načine?

Teško je zamisliti uskršnji sto bez živopisnih uskršnjih jaja. Savetujemo vas kako da obojite jaja na domaće načine!  

Uskršnja jaja su neodvojivi element uskršnjih praznika. Kako farbati jaja na domaće načine, bez posezanja za veštačkim bojama?

Bojenje jaja domaćim metodama ima dosta prednosti - jednostavno je, koristite samo prirodne i stoga sigurne sastojke, a možete uz pomoć njih napraviti pravo čudo! Kod bojenja jaja sa bakinim metodama, deca voljno učestvuju, razvijaju svoju maštu i ručne veštine.

Najpopularnije metode bojenja jaja kod kuće su:     

- Bojenje jaja ljuskom luka

- Sokom od cvekle     

- Spanaćem

- Kurkumom

photo: pinterest

Međutim, možete koristiti i:     

- sirće     

- sok od šargarepe ili bundeve     

- sok od borovnice     

U zavisnosti od boje i intenziteta koju želimo da dobijemo - potrebno je da pripremite pravi rastvor i ostavite jaja na određeno vreme. U svakom slučaju, rastvor se priprema na isti način - odabranu boju treba pomešati sa vodom i ostaviti da stoji 24 sata. Zatim kuvajte nekoliko minuta, promešajte, procedite i dodajte malo sirćeta.

Uz pomoć sirćeta dobijamo bela jaja - samo stavite jaje u vodu sa malom količinom sirćeta. Ako je koncentracija previsoka ili jaje predugo bude natopljeno sirćetom, ljuska će se omekšati i postati gumasta.

Ako želite da dobijete jaja u narandžastoj boji, potopite ih u sok od šargarepe ili bundeve. Sok od borovnice će pružiti tamno plavu boju jaja, a šišarke - prekrasnu crnu boju!

photo: pinterest

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group