Kako napraviti tabure

Taburei ne spadaju u vrstu skupog nameštaja, međutim uvek možete napraviti jedinstven tabure koji će se uklopiti u vaš enterijer...

Možete biti maštoviti i kreativni i stvoriti originalne komade nameštaja sa vašim potpisom.

Ukoliko sami odlučite da pravite tabure, evo šta vam je potrebno:

  1. pokretna podloga za saksije veličine 28cm x 28cm sa točkićima od 4cm. Ove podloge možete naći u svakom bolje opremljenom tržnom centru.
  2. potreban vam je sunđer u blokovima. Postoje sunđeri različite tvrdoće i od nje veoma zavisi udobnost i trajnost vašeg taburea. Potrebne su vam dve kocke sunđera, sličnih dimenzija kao što je pokretna podloga za saksije.
  3. tapetarska vata, ona daje konačni oblik taburea.
  4. mebl štof ili tkanina u vašem omiljenom dezenu.
  5. lepak u spreju.
  6. patent zatvarač.

Gornju površinu podloge za saksije, isprskajte lepkom u spreju. Na podlogu odmah nanesite prvu kocku od sunđera, čija visina ne bi trebala biti veća od 25cm. Pustite da se temeljno osuši.

Na osnovu dimenzija kvadra skrojite komad od tapetarske vate. Dozvolite da strane budu duže. Potom isprskajte lepkom površinu sunđera, a zatim na nju zalepite vatu. Pažljivo odsecite višak tapetarske vate. Ostavite donje krajeve duže, jer ćete ih kasnije pričvrstiti za dno pokretne podloge za saksije.

Ostalo vam je još da na tabure navučete prethodno sašivenu navlaku. Ako niste vični šivenju posetite krojačku radnju. Navlaka treba da ima 5 delova od kojih su četiri bočne strane, a jedna je gornja strana. Manjim ekserima pričvrstite navlaku za dno pokretne podloge za saksije.

Drugi deo taburea je u stvari još jedna kocka sunđera. Drugu kocku ćete staviti na prethodno napravljen donji deo taburea i ona će poslužiti kao jastuk. Visina ne bi trebala da bude veća od 20cm.

Slično uradite kao prethodni put. Skrojite od tapetarske vate mrežu koja će dobiti oblik vašeg kvadra. Zalepite ga lepkom u spreju za sunđer. Makazama odsecite višak, kako kasnije ni bi stvarao nabore. Potrebno je obratiti pažnju da tapetarska vata bude dobro zategnuta.

Gornji deo taburea je često izložen prljanju, pa bi bilo dobro da napravite dve navlake. Prvu od obične tkanine u krem boji i drugu navlaku koja se može skidati od mebl štofa ili dekorativne tkanine. Možete napraviti više navlaka različitih boja i na taj način vaš tabure učiniti zanimljivijim. 

Ostalo vam je sada, da navlaku navučete na napravljen gornji deo taburea. Gornji deo taburea pričvrstite za donji, čičak trakom. Dovoljne su samo dve trake dužine 10cm zalepljene paralelno.

Uživajte u svom novom komadu nameštaja...

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group