Kada treba zameniti kuhinjske krpe?

Sve što treba da znate o kuhinjskim tkaninama.

Verovatno mislite da ne postoje "posebne stvari" koje treba znati o kuhinjskim krpama, odnosno o komadu tkanine koji nakon upotrebe treba oprati.

Istina je da nepravilno korišćenje kuhinjskih tkanina može dovesti do mnogih neprijatnosti. Zbog toga što se obično koriste na vlažnim površinama, one su pravi raj za bakterije, pa je pravilna briga ključna za higijenu kuhinje.

Pa, šta treba da znamo o kuhinjskim krpama?

1. Nakon upotrebe ih osušite

Nemojte dozvoliti da vlažne krpe stoje na kuhinjskom pultu, već ih uvek raširite da se osuše. Ovo sprečava razvoj bakterija u vlažnom okruženju.

2. Promenite ih redovno

Ako kuvate tri puta dnevno, verovatno ste nekoliko puta koristili krpu. Obavezno je zamenite čim se uprlja, a ne samo kada osetite neprijatan miris. Ako međutim, obrišete dasku na kojoj ste pripremali sirovo meso, odmah je morate oprati.

3. Nemojte ih prati sa drugom odećom

Kao i peškiri, kuhinjskim tkaninama takođe treba vlastiti prostor u mašini za pranje veša. Zbog toga što su veoma prljave, ne mešajte ih sa vašom odećom, već ih uvek perite na najvišoj temperaturi, pošto ćete samo tako biti sigurni da su ponovo sterilne.

4. Ne koristite omekšivač

Istina je da će krpa mirisati lepo, ali će omekšivač pokriti tkaninu tankim slojem i dodatno stimulisati zadržavanje vlage.

5. Sušite ih pre pranja

Nikada ne stavljajte vlažne krpe u mašinu za pranje veša jer će na njima početi da se razvijaju bakterije, a takođe će dobiti prilično neprijatan miris.

6. Investirajte u dobre krpe

Čak i na kuhinjskim krpama možete primetiti razliku u kvalitetu, posebno ako vidite da neke tkanine uopšte ne rade svoj posao. Izaberite krpe koje dobro apsorbuju vodu i ne ostavljaju nikakve tragove, kao i one koje će učiniti da vam svakodnevna kuhinja bude još lepša.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group