Da li znate razliku između kašmira i vune?

Kada temperature napolju naglo krenu da padaju, svako od nas voli da prigrli nežni i topli džemper.

A ako ste rešili da obnovite vašu zimsku garderobu i u potrazi ste za novim džemperima, postoji niz stvari koje treba da imate u vidu pri kupovini. One zapravo određuju da li ćete na kraju dati malo bogatstvo na hemijsko čišćenje datih džempera, ili će još gore da se razvuku u neželjenim pravcima već nakon prvog pranja. Drugim rečima, kako da znate koji materijal da odaberete kada je izbor džempera u pitanju? Uporedićemo danas dva najveća suparnika u svetu džempera – one od kašmira i one od vune.

RAZLIKA IZMEĐU KAŠMINA I VUNE

Većina ljudi vunu povezuje sa paperjastim pokrivačem kože ovaca. I mada je ovca glavni “izvor” vune, ona može da potiče i od koza i alpaka. S druge strane, kašmir se odnosi na daleko konkretnija životinjska vlakna. Ovaj super mekani materijal se dobija od poddlake kašmirskih koza, rase koja je specifična za područje Himalaja. Da bi preživele oštre niste temperature, ove koze su rast svoje dlake usmerile na dole, što im obezbeđuje maksimalnu zaštitu od vetra, snega i kiše.

Ako se pitate koji materijal će vam podariti veću toplotu u hladnim danima, odgovor je zapravo da su oba podjednako dobra. S druge strane budući da su vlakna kašmira mnogo finija, on zadržava toplotu bez nužne velike težine i robusnog izgleda koji je svojstven vuni. Svakako deblja vlakna vune, čine džemper postojanijim, iako nešto grubljim prema koži. Pa opet, trajnost džempera od ova dva materijala zavisi prvenstveno od kvaliteta vune ili kašmira.

ČIŠĆENJE DŽEMPERA OD KAŠMIRA I VUNE

Kašmir i vuna imaju različite potrebe u pogledu čišćenja. Fina vlakna kašmira su osetljivija i zahtevnija za održavanje. Ukoliko ste rešili da investirate u džemper od kašmira, biće vam potreban specijalan češalj od kašmira. Kašmir ne trpi greške pri čišćenju i zapravo je preporučljivo što ređe pranje ovakvih džempera. Takođe kašmir vrlo uspešno odbija mirise i zadržava svoj oblik postojanim tokom vremena, za razliku od vune. Stručnjaci po pitanju kašmira, savetuju kačenje džempera od kašnira u kupatilu dok se tuširate kako bi ga para očistila.

Vuna je s druge strane manje zahtevna za održavanje. Može se prati u veš mašini na niskim temperaturama i odličan je izbor ako tražite topao i ekonomičan odevni premdet.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group