10 razloga zbog kojih treba imati prečišćivač vazduha

Tokom jeseni i zime većinu vremena provodimo u zatvorenom.

Vazduh u kući koju tretiramo kao privatni azil može biti mnogo zagađeniji nego napolju. Srećom, kvalitet vazduha može se poboljšati prečišćivačem koji će eliminisati do 99,97% štetnih zagađivača. Evo deset razloga zbog kojih bi trebalo ulagati u prečišćivač vazduha i koristiti ga tokom cele godine.

Bez obzira na godišnje doba, zagađenja štetna za naše zdravlje lebde u vazduhu. Pročišćivač vazduha je najefikasniji način borbe protiv prašine, grinja, smoga, alergena, bakterija, plesni, neprijatnih mirisa i cigareta.

1. Blagoslov za zdravlje

Čist vazduh je izuzetno važan za naše zdravlje i dobrobit. Zahvaljujući njemu, udišemo čist vazduh, lakše nam je da se koncentrišemo, telo deluje efikasnije, a mi se ređe razboljevamo. Međutim, sve češće čujemo za loše stanje vazduha napolju. Upozorenja o smogu u jesen i zimu sastavni su deo svakog objavljivanja vremenske prognoze. Maske protiv smoga pomažu nam da se zaštitimo od smoga i zagađenja prilikom hodanja ili trčanja. Zaboravljamo da nevidljivi kontaminanti prodiru u naš dom, koji je takođe uzgajalište bakterija, grinja i prašine. Pročišćivač vazduha kod kuće igra ulogu anti-smog maske.

2. Manje alergija

Prečišćivač vazduha je velika pomoć u borbi protiv problematičnih simptoma alergija. Čist vazduh je od posebnog značaja za osobe koje pate od alergija i astmatičare, jer što manje zagađenja lebdi u vazduhu, blaži su njihovi simptomi i samim tim - bolje raspoloženje.

3. Miris u kući

Kuvanje, jaki deterdženti, duvanski dim ili životinje koje trče u kući neki su od mnogih faktora koji utiču na miris u našim domovima. Često otvaranje prozora nije dovoljno da se u potpunosti rešite neželjenih mirisa. U takvim situacijama će vam pomoći pročistač vazduha sa ugljenikom koji uklanja neprijatne mirise.

4. Za dobrobit dece

Veoma je važno osigurati dobar kvalitet vazduha u prostorijama u kojima se najmlađi zabavljaju i spavaju. Zdrav san je osnova dečjeg razvoja. Čist vazduh znači da nema štetnih čestica u vazduhu, a samim tim i manji rizik od besanih noći i lakšeg disanja. Npr. Samsung uređaji za pročišćavanje vazduha neće probuditi uspavano dete zahvaljujući izuzetno tihom radu (svega 21dB). Pored toga, ekran uređaja u noćnom režimu je isključen. Kada birate prečišćivač vazduha za dečju sobu, vredi obratiti pažnju na dodatne funkcije koje će roditeljima olakšati život.

5. Životinje i njihova dlaka

Čak i najosnovnija briga o čistoći i redovno usisavanje nameštaja, podova i tepiha izrađenih od krzna i prašine možda neće biti dovoljno ako krzneni kućni ljubimac živi pod našim krovom. Životinje konstantno gube dlaku, što izaziva više prašine i grinja u kući. Prečišćivač vazduha će upravljati česticama iz vazduha pasa ili mačaka, a takođe će neutralizovati specifične mirise.

6. Test belih rukavica

Ponekad čak i svakodnevno čišćenje nije dovoljno da bi kuća bila čista. Prašina se nakuplja mnogo brže ako u našem stanu ima puno predmeta poput tkanina, jastuka ili tapaciranog nameštaja. Pročišćivač vazduha biće koristan u borbi protiv postojane prašine, jer može uhvatiti čestice iz vazduha pre nego što se slegnu po nameštaju. Zahvaljujući tome, članovi domaćinstva dobijaju više vremena za odmor.

7. Zaustavite infekcije

Prečišćivač vazduha ulovi ne samo prašinu i prljavštinu, već i čestice plesni, gljivica i bakterija koje pospešuju razvoj infekcije. Čist vazduh znači veća udobnost disanja tokom dana i bolji san noću.

8. Dim cigareta

Svi znamo da je pušenje štetno za zdravlje. Nažalost, čak i nepušači koji borave u sobi ispunjenoj dimom izloženi su negativnim uticajima. Pročišćivač vazduha odlično se nosi sa dimom koji prodire u vazduh dok pušite cigarete i neutrališe karakterističan, neprijatni miris.

9. Ne možete da otvorite prozore

Kada počne sezona grejanja, kvalitet vazduha izvan prozora dramatično opada sa temperaturom. Smog čije čestice lebde u vazduhu može izazvati probleme sa disanjem, nelagodom i migrenama. Međutim, opasne čestice smoga mogu se ukloniti prečišćivačem vazduha.

10. Ekološki

Neki prečišćivači vazduha imaju zamenjive filtere koji se lako odlažu i koji su u stanju da obezbede visoku efikasnost uz korišćenje male količine energije, a samim tim bez velikog troška. Brinete ne samo za dobro svoje porodice, već i za dobrobit cele planete.

foto:claudia.pl

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group