Zaštitite kuću od zla uz pomoć božura

Božur je raskošan mirisni cvet koji dugo krasi bašte.

Za ovu biljku postoje različita verovanja i simboli. Simbolika potiče sa Istoka gde zbog svog ponosnog držanja i crvene boje, boje života, lepote, bogatstva i jedinstva, taj cvet simbolizuje čast i bogatstvo.

Naziv Božur potiče od kineskih reči "Sho-Iu", što znači "najlepši." Božur u Kini je simbol bogatstva, lepote i časti, verovatno zbog svoje crvene boje koja se nalazi na cvetovima šljive, tradicionalnog simbola Kine. Japan je prihvatio Božure i uverenja slične onima iz Kini. U Kini i Japanu Božur je simbol sreće i mira, posebno kada se prikazuje u punom cvetu. Božur simbolizuje lepotu i romantiku, srećan brak i sreću. Buket božura je baš zbog toga najčešći odabir za svadbe. Za venčanje se praktijuje buket od 12 božura.

Božur takođe simbolizuje stidljivost. U Viktorijansko vreme se verovalo da su se nimfe skrivale u listovima ovog veličanstvenog cveta. Božur je tradicionalni simbol Kine, Mongolije, i cvet države Indiana. On je motiv i poštanske marke. Za nas na Balkanu, Božur se koristi u upotrebi ljubavnih čarolija, kada devojka strasno želi da osvoji srce momka koji joj se dopadne. Postojalo je uverenje da se koren Božura stavlja u krevetac da zaštiti novorođenče od uroka.

Božur se smatra biljkom koja štiti telo, duh i dušu, privlači sreću i pomaže odbacivanje negativne energije. Često se sadi u vrtovima da zaštiti kuću od zla, i njegovo seme i koren su korišćeni kao zaštita. Prema Feng šuiju Božuri se već dugo koriste kao melem za ljubav i romantiku, a njihov simbol se često smatra metaforom za žensku lepotu. Slika božura se ne preporučuje u spavaćoj sobi kod starijih parova, zbog mogućih avantura sa mladim ženama.

U kozmetičkoj industriji Božur se obično koristi kao sastojak parfema jer naglašava ženstvenost dama. Veruje se da su žene koje ne vole te parfeme, verovatno ponekad tvrdoglave.

Božuri su obično podeljeni u dve velike grupe - žbunaste i zeljaste. Oni se sade duboko, tako da se ne osuše tokom letnjih vrućina. Odgovara im mediteranska i umerena klima. Idealno tlo je lagano i mekano zemljišta bogato hranljivim sastojcima. Pre sadnje zemljište treba da bude obogaćena kompostom.

Božur je cvet koji ne prolazi nezapaženo. Njegove dimenzije, u kombinaciji sa listovima koji su meki kao svila ili somot, vredni su svakog poštovanja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group