Feng shui saveti za jesen: kako da dom pretvorite u oazu mira i spokoja?

Jesen je godišnje doba koje nas podseća da je vreme da pustimo sve "mrtve stvari" - kako u figurativnom, tako i u bukvalnom smislu.

Znate već i sami šta to znači. Vreme je da se otarasite svega što nije u skladu... sa vašim željama, nadanjima, životnim iskustvom, godinama, pa i svakodnevnim navikama. Što se Feng Šui-ja tiče stvari su poprilično jasne. Baš kao i u vrtu, kada se listovi osuše, vreme je da ih uklonite kako bi izrasli novi. Ista stvar je i sa vašim domom.

Ali, kako se feng šui energija menja u skladu sa godišnjim dobima? Dobro pitanje! Kada je reč o jesenjoj sezoni, glavni cilj je stvoriti dom koji je u harmoniji odnosno balansu sa prirodom. Jesen je doba kada je na vlasti Jin energija - meka, ženstvena i mudra. No, dok prelazimo u takozvane mračnije mesece, život nas poziva na preispitivanje. 

Jesen je zato savršen momenat da usporite svoje kretanje i odvojite malo vremena da privučete novu energiju u sadašnji trenutak. U praktičnom smislu, to znači da je vreme da se pozabavite svim onim projektima i zadacima koje ste dugo odlagali - primera radi da zamenite stari vodokotlić ili popravite sudoperu kako bi se finansije konačno stabilizovale.

Tokom jeseni potreban je bolji balans elementa Metal u domuphoto: shutterstock

Vreme je, dakle, da se sve ono što je pokvareno i istrošeno zameni, te da se vratite na zdrave navike koje će vam pomoći da "preživite" hladne i kišovite dane koji su pred nama. U feng šui-ju radimo sa pet elemenata: zemlja, drvo, vatra, voda, vazduh i metal. Svi ovi elementi su neophodni da bi jedan dom, odnosno ona najbolja Či energija u njemu, pravilno funkcionisali.

Svako godišnje doba je vođeno elementom koji možemo koristiti da nam pomogne dok prolazimo kroz razne godišnje cikluse. Jesen je vreme kada vlada element Metal koji nas podržava u našoj komunikaciji, kreativnosti i inspiraciji. U pitanju je hladniji element, pa u zavisnosti od toga gde se nalazite, možda je vreme da obujete neke udobne čarape, obučete težu odeću i skuvate neke ukusne lekovite supe.  

Često možemo doživeti neravnotežu metalnog elementa u našem prostoru. Bez ravnoteže svakog elementa u našim domovima, određena oblast našeg života može biti iscrpljena. Neuravnoteženost metalnog elementa može izgledati kao nedostatak kreativnosti, a vi se možete osećati depresivnim, neorganizovanim, i lako se možete uhvatiti u takozvani "mentalitet žrtve".  Takođe možete doživeti dublja stanja tuge i depresije.

Zato je unošenje svetlosti u vaš prostor tokom hladnijih meseci jako važno za vaše mentalno zdravlje! Balans metalnog elementa dovodi vas u stanje saradnje znajući da je potrebno povezivanje sa okolinom da biste izgradili svoje snove ili održali dom. To znači da nećete imati problema da tražite podršku i da kažete koja područja vašeg života bi vam mogla biti posebno od koristi. Takođe ćete osetiti lakoću uređenosti i organizacije. 

Tokom jeseni feng shui stručnjaci savetuju pojačavanje elementa vatre u domaćinstvuphoto: shutterstock

Postoji nekoliko feng šui lekova za jesen koje možete da upotrebite kako biste stvorili dom koji je izbalansiran sa metalnim elementom. Da biste pomogli da vam ovaj element olakša komunikaciju, pospeši kreativnost i inspiraciju, primenite sledeće savete stručnjaka:

  • organizujte svoje finansije, kućni budžet, sezonske ciljeve i reorganizujte svoj raspored ako je potrebno,
  • završite nedovršene projekte oko kuće, uključujući sve što je pokvareno,
  • očistite i ukrasite svoja ulazna vrata jesenjim dekorom i pozdravite energiju ličnog rasta i širenja
  • navijte alarm za ranije buđenje i negujte ritual ranijeg odlaska na spavanje
  • ponovo dizajnirajte svoj zen-kutak i postavite ga tako da reflektuje energiju izobilja
  • ako vam je potrebno više metalnog elementa, dodajte ga u krajnje desno područje vašeg doma ili određenu prostoriju
  • svakodnevno koristite metalno zvono da biste probudili i povećali energiju u svom domu,
  • postavite feng šui novčiće oko svog doma da biste prizvali prosperitet.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group