Zidni tanjiri - slatki i stilski detalji u enterijeru

Postoje mnogi načini da dekorišete zidove u svom domu.

Zidove možete dekorisati slikama, posterima, različitim panelima, originalnim kolažima koje možete sami da napravite, zidnim slikama, ogledalima i drugim umetničkim predmetima.

Ali, postoji dosta neobična, ali ipak, originalna i usput drevna metoda ukrašavanja - upotreba zidnih tanjira. Rezultat ovog dekora je neobičan enterijer. Dekorativni zidni tanjiri su odličan način da se izdvajate, pokažete da se razlikujete od drugih; stvaraju viziju mira i lepote, kao i moderan i ukusno uređen enterijer.

Malo istorije

Vredi znati da su se prvi porcelanski tanjiri pojavili u Kini, u VII veku, ali onda nikome još nije palo na pamet da ih kači na zid. Onda je neko smislio ovo? Naravno, oni su držani kao porodične vrednosti, prenosili su se sa generacije na generaciju i tokom vremena, počeli da se koriste kao ukrasi.

U XIX veku postale su moderne kolekcije porcelanskih tanjira koje su se koristile za jelo, a naročiti uspeh imali su plavo – beli tanjiri sa raznim šarama. Najstariji primerci su postavljeni u domovima na posebnom štandu, kako bi se ukazao značaj i naglasio status. Već sredinom prošlog veka objavljena je prva kolekcija dekorativnih tanjira, koji su namenjeni isključivo za dekoraciju prostora. To je bila prava revolucija u svetu umetnosti - upotreba tanjira za dekor enterijera.

Kako izabrati zidne tanjire?

Da bi se postigao određeni stil, naravno, veoma je važno uzeti u obzir boju i dizajn tanjira, njihovu veličinu, kao i način na koji ćete ih postaviti. Jedina prepreka koja može stati na put je - samo vaša mašta. Ali, ne očajavajte ako mislite da niste u stanju da izbacite kreativne ideje jednu za drugom, uvek možete iskoristiti naše fotografije koje vas mogu inspirisati, a vi možete izabrati opciju koja vam najviše odgovara.

Zidni tanjiri raznih oblika su savršeno rešenje i raznovrstan dekor koji odgovara skoro svakom stilu enterijera - klasičnom, vintage, minimalističkom, stilskom i drugim modernim stilovima.

Naravno za svaki stil primetno se razlikuje obrazac na tanjiru, na primer, tipično za enterijer u stilu "Provance" su svetli tanjiri sa malim cvetnim aranžmanima, za moderan stil koriste se obični tanjiri ili sa apstraktnim dizajnom. Takvi tanjiri se savršeno uklapaju ne samo u kuhinji ili trpezariji, već su odlično rešenje za dnevnu sobu, hodnik, pa čak i spavaću sobu!

Posebno vredne ili skupe porcelanske stavke mogu biti postavljene na posebnim policama. I onda sledeće pitanje je - Kako ukrasiti zid uz pomoć dekora?

Postaviti jedan ili dva tanjira na zidu samo zato što vam se sviđaju, zvuči kao dosadna i banalna ideja. Postoji poseban raspored ukrasnih tanjira kako bi imali efekta na vaš enterijer.

Dekorativne tanjire možete postaviti u seriji. Tipično, ova opcija vam, pre svega omogućava da napravite akcenat na zid u toj oblasti. Niz zidnih ploča su postavljene duž zidova, na primer, iznad kamina, stola ili uzglavlja.

Simetrija je takođe važna. Ako imate puno tanjira istog oblika, oni mogu biti postavljeni jedan iznad drugog na istoj udaljenosti od nekog objekta, kao što su slike ili ogledala. Ukrasne tanjire možete postaviti u obliku "talasa" ili "oblaka". Posebno lepo izgledaju i originalni  tanjiri različitog oblika, ali istog dizajna, kada se šire u talasastoj ili apstraktno trodimenzionalnoj liniji. Takva opcija će izgledati dobro na velikom praznom zidu. Možete da koristite geometriju. Na primer, kvadrat, krug ili ovalne oblike, čime ukrašavate prazan deo zida.

Postoji mnogo načina da najlepšim dekorativnim tanjirima dekorišete vaš dom. Pogledajte naše predloge.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group