Kako da napravite svoju kokedama biljku

Napravite jedinstveni detalj u svojoj bašti ili stanu...

Kokedama, što na japanskom u bukvalnom smislu znači “kugla mahovine” , je tip bonsaija koji ne samo da izgleda divno, već je i vrlo lak za pravljenje. Za kokedamu je karakteristično da se biljke gaje ne u saksijama, već samo u zemlji koja se oblaže mahovinom. Tada koren biljke dobija oblik lopte i izgleda fantastično u sklopu sa biljkom. Kokedama može biti viseća, položena ili samostojeća.

Šta vam treba za pravljenje kokedame:

- supstrat
- mahovina
- voda
- mala biljka
- kanap

Preporučujemo da sve pravite sa organiskim proizvodima, kako bi se izbegli hemijski aditivi. Ako ne možete da pronađete zemlju za bonsai, napravite alternativu - supstrat koji je najbolji za ovu vrstu gajenja biljke treba da sadrži 70% treseta, 25% gline i 15% peska.

Biljke koje je najbolje zasaditi:

- koralni kaktus;
- minijaturne palme;
- patuljaste vrste fikusa;
- afričke ljubičice;
- loze;
- paprat;

Ako želite da ih zasadite u bašti, onda birajte nešto poput jagoda, bršljana, patuljastog bora, čuvarkuće...

Biljke koje treba izbegavati su uglavnom cvetnice (kao npr. orhideje).

Pravljenje:

- Pomešajte pola zemlje za bonsai sa pola obične zemlje za cveće i dodajte vodu kako bi ste mogli da napravite kuglu oko korena biljke. U drugom slučaju (ako nemate zemlju za bonsai), umesto zemlje za bonsai, koristite napravljeni supstrat.

- Oko kugle stavite mahovinu i obmotajte je sa kanapom.

- Dodajte još jedan kanap kako biste mogli da okačite kokedamu na željeno mesto.

Kako da se brinete o kokedami?

Zalivanje zavisi od vrste biljke, ali je možete prskati vodom, zalivati klasično ili je potapati u vodu na 10 minuta. Ako je u pitanju sobna biljka, nakon potapanja je pustite da se dobro ocedi (oko 15 minuta). Uglavnom se biljka zaliva dva puta nedeljno, a nekada i češće u zavisnosti od svetlosti i vlažnosti u kući. Kada kugla postane svetlija ili kada se osuši - tada je pravo vreme za zalivanje.

Kokedami je za rast potrebno mesto na kojem će dobijati dovoljno indirektne svetlosti - na prozoru koji je okrenut ka severu ili jedan metar od prozora koji je okrenut ka jugu ili zapadu. Zimi je držite podalje od radijatora.

Menjanje kugle je potrebno jednom ili dva puta godišnje, u zavisnosti od brzine rasta biljke.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group