Fuksija - kako negovati ovu predivnu biljku

Fuksija ili minđušica je cvet koji često uzgajamo na balkonu, terasi ili u bašti.

Dolazi iz centralne i južne Amerike i Novog Zelanda. Ceo rod obuhvata oko 100 vrsta fuksija. Ovo je poznata saksijska biljka. Često se pojavljuje i krasi naše kuće, terase i balkone. Najčešće fuksija pripada međuvrstnim hibridima i prilično je teško odrediti njeno pravilno poreklo. Stoga je prihvaćeno da se ona koja se uzgaja kod kuće naziva hibridna fuksija (Fuchsia × hibrida). Karakterišu je lepi, viseći ružičasti cvetovi sa ljubičastim središtem koji podsećaju na balsku haljinu. Takođe može imati različitu boju, zavisno od sorte: belu, narandžastu i blago žutu.

Kakve zahteve ima fuksija?

U saksiji je potrebno plodno humusno tlo sa blago kiselom reakcijom. Ne zaboravite da biljku stalno zalivate. Cvet ne voli glinenu zemlju koja se brzo suši, jer izaziva sušenje cvetova. Tako da tlo za uzgoj fuksije ima idealnu strukturu, možete ga pomešati sa kompostom, koji će istovremeno dodati hranjivu vrednost. Biljka voli delimičnu hladovinu, nije preporučljivo izlagati je direktnom suncu. To je vrsta koja se samo leti i početkom jeseni može čuvati vani, npr. na balkonima. Mrzi niske temperature i nije otporna na mraz. Fuksija se takođe može uzgajati u bašti. Treba, međutim, odabrati zasenčeno mesto i malo zaklonjeno, npr. u blizini visokih grmlja. Leti ne smete zaboraviti na zalivanje baštenske fuksije. Međutim, za zimu je morate iskopati iz zemlje i prebaciti unutra. Duvajući vetar razbija nježno cveće, stoga izbegavajte izlaganje fuksije na balkon vetrovitim danima.

Kako uzgajati fuksiju u saksiji?

Ukoliko je fuksija u saksiji mora rasti u  vlažnom tlu. Pored redovnog zalivanja najbolje je koristiti tečna đubriva. Potrebno je da izaberete đubrivo za biljke cvetnice. Može se desiti da biljka veoma bujno raste u lišću, ali cveta veoma slabo. To je znak predoziranja azotom koji se može naći u đubrivu. Ako se zalivanje zanemaruje, to će dovesti do suvog cveća i gubitka lišća.

Saksija sa fuksijom ne može da stoji u vodi, jer takođe preti razvoj gljivičnih bolesti i truljenja korena. Stoga, ako želite da uživate u lepoti biljke i bogatstvu njenih ružičastih, visećih cvetova, setite se koliko je važna nega. U letnjoj sezoni zemlju u kojoj raste fuksija treba zalivati dva puta - ujutro i uveče. Ako se cvet nalazi u saksiji u sobi, zaliva se dva puta nedeljno. U zimskoj sezoni može se ograničiti na jedan tretman u roku od jedne nedelje.

Kako podrezati i razmnožavati fuksiju?

Vrtna fuksija može se oblikovati u ukrasni grm. U baštu je treba obrezivati na proleće. Ako se jako širi, tretman se može ponoviti i tokom leta. Da bi se fuksija razmnožila i stekla sadnice, u avgustu se uzimaju drvenasti izdanci dužine 8 do 10 centimetara. U februaru možete uzeti reznice sa izdanaka koji rastu posle zime. Reznice se mogu ožiliti u vodi ili u rastresitom supstratu. Po puštanju korenčića, biljku treba odmah zasaditi. Cveta iste godine. Kod mladih biljaka otkidaju se izrasli vrhovi, radi dobijanja grmastog oblika. Da bi se mala sadnica fuksije bolje širila u saksiji, njen gornji izdanak treba slomiti. Neophodno je stvoriti uslove za staklenike da bi se održala dovoljna vlažnost. Šator od folije se stavlja iznad i zahvaljujući tome voda koja isparava iz tla može još uvek da posipa mladice.

Fuksija na balkonu - kako odabrati položaj za nju?

Najbolji položaj je delomična hladovina. Vrlo dobro, fuksija na balkonu se razvija kada je na istočnoj ili zapadnoj strani. Za balkone najčešće se bira viseća fuksija. Dobra nega balkonske biljke prouzrokovaće da cveta tokom čitave sezone - od maja do jeseni.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group