Zašto imate grčeve u snu (i kako ih zaustaviti)?

Zamislite da ležite udobno umotani u vaše omiljeno toplo ćebe.  Odjednom osećate bol u nozi, dovoljno jak da želite da vrištite. Osećaj bola ne jenjava i čini se da vaše stopalo ne sluša komande vašeg mozga. Uzalud pokušavate da pomerite stopalo i osećate se zaista bespomoćno. Ako vam gornja scena zvuči poznato, verovatno ste tokom noći doživeli grčeve.

Noćni grčevi u nogama pogađaju do 60 odsto odraslih. Ponekad se nazivaju grčevi mišića i javljaju se kada se jedan ili više mišića na nozi nenamerno stegnu.

Grčevi u nogama tokom sna češći su kod žena i starijih osoba i najčešće zahvaćaju gastroknemiusni mišić koji se proteže do stražnje strane noge od skočnog zgloba do kolena. Međutim, oni takođe mogu uticati na mišiće na prednjoj strani svake butine (kvadriceps) i na zadnjoj strani svake butine.

Možda ste budni ili spavate kada vam grč "udari" u noge. Većinu vremena, mišić se opušta za manje od 10 minuta, međutim možete osetiti bol ili nelagodu i kasnije  tokom noći. Česti grčevi noću mogu poremetiti vaš san.

Mogući uzroci grčeva

Mnogi istraživači tvrde da su grčevi posledica modernog načina života. Naši preci su imali drugačije držanje koje je omogućavalo istezanje tetiva, što danas nije slučaj. Takođe su primetili da kada smo u krevetu, stopalo je često u položaju plantarne fleksije. Kada se to dešava duže vreme, čak i mali pokreti stopala mogu izazvati grčeve. Istraživanja su pokazala da su grčevi noću češći leti nego zimi. Iako se to ne odnosi na sve, učestalost dostiže vrhunac sredinom jula, a smanjuje se sredinom januara.

Prema istom istraživanju, grčevi u mišićima su posledica nervnih problema, a ne poremećaja mišića. Pregledi kao što je elektromiografija pokazali su da ti nervi koji se protežu od kičme do tabana izazivaju grčeve.

Sprečavanje i rešavanje grčeva

Naučne studije su pokazale da istezanje može biti od pomoći u lečenju i sprečavanju noćnih grčeva. Mala studija iz 2012. pokazala je da su ljudi koji su istezali listove i tabane neposredno pre spavanja smanjili učestalost grčeva za 59%. Kinin tablete su godinama najpopularniji tretman, ali se zbog nuspojava (nepravilan rad srca i vrlo nizak broj trombocita) više se ne preporučuju.

Odgovarajući unos magnezijuma kroz svakodnevnu ishranu takođe može pomoći. U svakodnevni meni uključite namirnice poput pasulja, oraha, integralnih žitarica i zelenog lisnatog povrća. Posebno ako ne vežbate, vodite računa da pijete puno vode tokom dana. Voda će održati elastičnost vaših mišića na visokom nivou.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group