Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Vežbe disanja Pranayama za jačanje imuniteta, smirenost i sjaj kože

Koliko ste tutorijala za meditaciju isprobali u toku godine koju smo ostavili za nama?

Lista je duga verovatno, jer u izazovnim vremenima nije lako ostati miran, niti pronaći pravilan način za savladavanje problema. Ako ste iscrpeli sve resurse, imamo za vas jednostavnu vežbu disanja koja se zove – Pranayama, a koja vam može u velikoj meri koristiti, budući da za nju nije potrebno nikako predznanje, niti stručno vođstvo. Vežba se svodi na disanje, jer od njega sve počinje.

ŠTA JE PRANAYAMA?

Od sanskritskih reči prana (životna snaga iliti vitalna energija) i yama (kontrola) ova praksa potiče iz drevne Indije, a nastala je oko 700 godine PNE. Ona uključuje razne obrasce disanja i tehnike, koje kako je naučno dokazano podstiču vaše fizičko (respiratorno, kardiovaskularno, metaboličko) i emocionalno (stres, anksioznost, koncentracija) zdravlje.

Disanje direktno utiče na naš nervni sistem, koji upravlja našim načinom na koji se suočavamo sa problemima, spavamo, razmišljamo i pristupamo životu. Drugim rečima način disanja daje nam kontrolu nad svim u našem životu. Pogrešan način disanja stvara probleme sa kardiovaskularnim, respiratornim i digestivnim traktom. Najbolje od svega je što Pranayama nema neželjenih efekata, niti zahteva bilo kakvu opremu i troškove.

KAKO PRAKTIKOVATI PRANAYAMA VEŽBU DISANJA?

KUMBHAKA iliti vežba potpung zadržavanja daha

Potpuno zadržavanje daha donosi na desetine blagodeti, poput povećanog kapaciteta pluća, regeneracije moždanog tkiva i smanjenja upala u organizmu. Najvažnije od svega je što ova vežba hrani vaša bela krvna zrnca, i pomaže u borbi protiv infekcije i virusa.

Odvojite za ovu vežbu oko 15 minuta dnevno. Udobno se smestite u sedeći ili ležeći položaj. Zatim udahnite brojeći do 5, zadržite potom dah brojeći do 5 i izdahnite brojeći do 10. Nakon pet minuta povećajte intenzitet. Udisaj 5, zadržavanje daha 10 i izdisaj 10. Ponovo, nakon 5 minuta udisaj neka bude 5, zadržavanje daha 15 a izdisaj 10.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group