Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Sve što treba da znate o refleksologiji

Obična masaža stopala ili refleksologija?

Polako nam dolazi toplo vreme, a otvorena obuća jedva čeka da je obujemo. Međutim, da li su nam stopala spremna? Pored klasičnih načina za negu stopala, masaža nikada nije na odmeti, ne samo jer pruža veliko olakšanje, već i zato što je dobra za zdravlje. Sigurni smo da ste čuli za termin refleksologija, ali da li znate tačno šta je to?

Refleksologija je tip alternativne terapije koja se zasniva na ideja da različite talne na stopalima (ali i šakama) utiču na određene mišiće i organe u telu. Refleksologista pritiska te tačke radi uklanjanja tenzije, popravljanja cirkulacije i promovisanja zdravlja u delovima tela koji su povezani sa njima. Na primer, recimo da imate problem sa ušima. Terapeut će pritiskati koren malog prsta na nozi. Sa srcem? Centar stopala, dok je za bolove u leđima odgovaran palac.

Da li je efektna? Neki kažu da, neki ne. Postoji malo naučnih dokaza koji podržavaju teoriju da pritiskanjem određenih delova tela možete uticati na neki drugi deo tela, a pogotovo na organ. Međutim, mnoge studije pokazuju da je dobra za generalni boljitak u zdravlju jer relaksira i smanjuje stres. Tokom ove masaže se sedi ili leži i nema potrebe za nanošenjem ulja ili krema na stopala ili ruke. Terapeut će pritiskati određene tačke i masirati ih. Nekada masaža može biti i bolna, ali je uglavnom ljudima vrlo prijatna. Tipična terapija refleksologijom traje između pola i jednog sata.

Na pitanje da li je treba probati je jednostavno odgovoriti – da. Bilo da ste cinični ili, masaža stopala će vam sigurno prijati i opustiti vas!

V.R.

foto: purewow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group