Šta vaš jezik otkriva o vašem zdravlju?

Ako želite da saznate više o svom zdravlju onda samo treba da pogledate svoj jezik.

Vaš jezik je plodno tlo za bezbroj bakterija koje mogu izazvati loš zadah. Znamo da zvuči grozno, ali vaš jezik je prekriven milionima živih organizama, uglavnom bakterijama koje mogu da izazovu mnoge zdravstvene probleme. Neke od ovih bakterija su korisne i pomažu vašem telu da svari proteine, ali postoje neke loše bakterije koje mogu da izazovu upalu grla ili infekciju uha.

Pored njihove namene, bakterije žive i množe se u ustima, ispod površine jezika, na zadnjoj strani grla i krajnika. Bakterije se stvaraju iz hrane, a nagomilavanje “otpada” može da dovede do neprijatnog zadaha.

Da li znate razliku između zdravog jezika i jezika koji ukazuje na zdravstvene probleme?

Zdrav jezik je ružičast, gladak i čist, bez ikakvih linija.

Jezik sa žutim naslagama koje postaju tamnije pokazuje da postoji porast u proizvodnji jedinjenja sumpora na vašem jeziku.

Grub jezik sa linijama je još jedan znak problema lošeg daha. Linije i pukotine u vašem jeziku su savršene za uzgoj bakterija.

Poznat kao "geografski" jezik - sa puno linija, pukotina i naslaga. Ovakav jezik može biti uzrokovan određenim namirnicama, stresom, oboljenjima ili hormonskim disbalansom.

Šta uzrokuje nagomilavanje bakterija i loš zadah?

Pasta za zube: Paste za zube koje sadrže kalijum laurilsulfat su loše za vaš jezik. One čak mogu da izazovu male rane u ustimam zato pročitajte deklaraciju pre nego što kupite bilo koju pastu za zube.

Hrana bogata proteinima: Bakterije se hrane proteinima i to dovodi do lošeg zadaha.

Sokovi: Bakterije se proizvode u kiseloj sredini.

Slatkiši: Bakterije obožavaju šećere. Još jedna loša stvar u vezi sa slatkišima je ta da mogu izazvati bolest zuba, što takođe dovodi do lošeg zadaha.

Suva usta – ukoliko su vam usta stalno suva, to je savršeno plodno tlo za bakterije. Cigarete, alkohol i pojedne vrste lekova stvaraju suvu unutrašnjost usta.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group