Smanjite anksioznost jednostavnim vežbama

Ako osećate da vas anksioznost sprečava da budete uspešni i srećni, vreme je da isprobate neke od najboljih vežbi koje pomažu u borbi protiv stresa, anksioznosti i depresije.

Kada imate napad anksioznosti, vi ne možete zaspati, ne možete postići nikakav zadatak i možete imati loš apetit. Iako treba prvo konsultovati svog lekara, možda ćete želeti da uradite neke od ovih jednostavnih vežbi kako bi pomogli sebi.

Smanjite anksioznost uz pomoć 7 jednostavnih vežbi koje vam predstavljamo:

1. Mišićna vežba relaksacije

Kada ste zabrinuti, vaši mišići imaju tendenciju da budu napregnuti. Mišićna vežba relaksacije može pomoći da opustite mišiće i oslobodite se napada panike. Ako ste na poslu, nađite mirno mesto, sedite i počnite polako opuštanjem svake mišićne grupe od glave do pete.

2. Fizička aktivnost

Svi znamo o zdravstvenim prednostima fizičkog vežbanja još od detinjstva, ali mnogi od nas ga ignorišu. Fizičke vežbe si dobre za vaše telo i um i pomažu da se oslobodite i sprečite stres i nervozu. Takođe pomažu u jačanju energetskog nivoa, popravljaju raspoloženje i pomažu vam da ostanete fit. Bez obzira da li hodate, plivate ili vozite bicikl, fizička aktivnost će odmah olakšati napad anksioznosti.

3. Meditacija

U poslednjih nekoliko godina, meditacija je postala popularan način za smanjenje stresa. Štaviše, meditacija pomaže i smanjuje anksiozne napade, i pomaže kod boljeg spavaja. Postoji mnogo tutorijala online meditacija i možete praktikovati neke. Meditacija vam ne može pomoći odmah, ali ako radite redovno, možete poboljšati opšte zdravlje i učiniti da se osećate i izgledate bolje.

4. Vizuelizacija

Kada imate napad panike, pokušajte da odvratite svoj um od vaših strahova. Zatvorite oči, dišite polako i zamislite sebe kako se opuštate na predivnom mestu kao što je plaža, park, šuma ili vodopadai. Predočiti sve detalje tog mesta, uključujući sunce, vetar, ptice koje pevaju, drveće itd. To će vam pomoći da se opustite i oslobodite od napada panike. Postoji mnogo zvukova prirode na internettu, oni vam takođe mogu pomoći i relaksirati vas.

5. Reiki

Možda niste pokušali Reiki još, ali to je zapravo način da smanjite anksioznost. Reiki pomaže ljudima sa depresijom, a  ova lekovita terapija zasniva se na teorijama o vezi tela, uma i duha. Reiki povećava snabdevanje životnom energijom i pomaže vam da se borite sa stresom i napadima panike efikasno bez korišćenja lekova. Reiki može da poboljša i san i spreči nesanicu.

6. Sporo, duboko disanje

Kada ste nestrpljivi, skloni ste da dišete teško i brzo. To je jedan od znakova upozorenja od napada anksioznosti. Sporo, duboko disanje je sigurna tehnika koja pomaže da se umanji napetost i smiruje. Pronađite mirno mesto, duboko dišite i fokusirajte se na disanje samo, ni ništa drugo.

7. Joga

Ako imate ozbiljne napade panike, razmislite o primenjivanju vežbe joge svakodnevno. Studije pokazuju da joga jača vaše telo, pomaže da smiri nervni sistem, poboljšava rad mozga, jača raspoloženje i opšti čini da se osećate bolje. Možete jogu praktikovati kod kuće, na poslu ili tokom putovanja.


Danas jer anksioznost među najčešćim problema mentalnog zdravlja u svetu, zbog čega je važno da se pronađu neki efikasni prirodni načini u borbi protv nje. Ovih sedam tehnika su isprobane i testirane, tako da lako možete da ih uključite u svakodnevnu rutinu.

Takođe bi trebalo da jedete zdravu hranu, uzimate dosta vode i da se dobro naspavate svake noći. Ako imate ozbiljne napade panike, konsultujte se sa svojim lekarom što je pre moguće.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group