Sa koliko godina smo zaista srećni?

Postoji mnogo knjiga, filmova i pesama posvećenih temi sreće.

Uzmite najpopularniju pesmu na svetu "Happy" Farela Vilijamsa kao primer. Gledamo kako se neko raduje uspehu, ljubavi, pa čak i u teškim kriznim vremenima ostaje pozitivan. Ali da li su ti ljudi zaista srećni? I da li s godinama postajemo srećniji? Studija sa Univerziteta u Kaliforniji pokazala je da je sreća najveći paradoks u našem životu, otkrivamo zbog čega.

"Paradoks starenja"

Kao rezultat studije, intervjuisano je 1.500 odraslih osoba starosti između 21 i 100 godina. Naučnike su zanimali svi aspekti njihovog zdravlja, fizički i psihički.

Rezultat je bio neverovatan: što smo stariji, sve smo srećniji. U tom kontekstu, istraživači govore o „paradoksu starenja“. Kako starimo, mnogi od nas doživljavaju veće zadovoljstvo u životu nego što smo bili mlađi.

Najbolji primer za to: ikona američkog stila Iris Apfel, koja je sa 97 godina raznela internet i postala ne samo influenserka sa milion pratilaca na Instagramu, već i vrhunski model potpisivanjem ugovora sa agencijom IMG, koja je, na primer, zapošljava zvezde poput Karli Klos i Lare Stoun.

Prema studiji, naizgled ispunjene i obećavajuće godine - od 20 do 30 godina - nisu najsrećnije u stvarnosti. U ovom uzrastu ne podnosimo neuspehe, puni smo sumnji, a mnogi pate od mentalnih bolesti poput depresije ili anksioznih poremećaja. Kao razlog naučnici navode neizvesnost budućnosti koja muči mnoge mlade ljude u ovom dobu. Takođe, mnoge anksioznosti nastaju kao rezultat naših sopstvenih odluka: posao, selidba, ljubav - u njima nismo uvek sigurni kada smo mladi.

Sociolozi nisu zapravo izračunali najsrećnije godine - ovo je previše individualno, ali su ipak doneli jedan tačan zaključak iz ove studije: u bilo kojoj dobi možete uživati u životu ne dovodeći u pitanje svaku svoju odluku. Verujte sebi, slušajte sebe, jer živeti, znači grešiti. A vaše greške i godine su vaše bogatstvo, što vas svake godine čini srećnijim.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group