Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Prednosti chia semenki po vaše zdravlje

Chia semenke su u poslednje vreme stekle veliku popularnost u industriji zdrave hrane.

One spadaju u red namirnica koje vašem organizmu nude brojne zdravstvene prednosti. Kao izvor omega 3 masnih kiselina, proteina, vlakana i antioksidanata, između ostalog nije iznenađujuće što se o njima priča uz sve reči hvale. Obzirom da se radi o biljnom proizvodu, one su dobar izvor važnih sastojaka za vegane i vegeterijance. Našu današnju temu posvećujemo prednostima chia semenki po vaše zdravlje.

POVEĆAVAJU UNOS VLAKANA U ORGANIZAM

Vlakna su važna pri svakodnevnoj ishrani. Chia semenke u sebi imaju više vlakana nego seme lana. Štaviše one obezbeđuju duplu dozu vlakana organizmu u odnosu na druge semenke. Na dnevnoj osnovi sve što vam treba su dve kašike chia semenki u vašoj ishrani.

OBEZBEĐUJU ANTIOKSIDANTE

Antioksidanti su jedinjenja koja štite organizam od oksidativnog stresa. Chia semenke imaju u sebi antioksidante koji su važni za zdravlje očiju.

POBOLJŠAVAJU VARENJE

Zbog svog sadržaja vlakana chia semenke poboljšavaju varenje i celokupno zdravlje creva. One obezbeđuju redovnu probavu i lakšu apsorpciju hranljivih sastojaka iz druge hrane.

UTIČU NA OSEĆAJ SITOSTI

Chia semenke u velikoj meri svojom malom količinom utiču na to da ne osećate glad. Za ovo su odgovorna naravno vlakna koja se u njima nalaze.

PREDSTAVLJAJU POMOĆ KOD MRŠAVLJENJA

Ako želite da se oslobodite suvišnih kilograma chia semenke su vaše tajno oružje. Osobe koje unose redovno dovoljnu količinu chia semenki u svoj organizam, mogu kroz kratko vreme da primete da im se obim struka smanjuje i da imaju manju želju za grickalicama između obroka.

Ž.J.

Izvor: Fitwirr

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group