Po prvi put u svetu je odobrena tableta za postporođajnu depresiju

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je prvu pilulu za postporođajnu depresiju, prekretnicu koja povećava prepoznavanje i lečenje iscrpljujućeg stanja koje pogađa milione žena širom sveta.

Podaci iz kliničkih ispitivanja pokazuju da pilula Zuranolona deluje brzo, počinjući da ublažava postporođajnu depresiju za samo 3 dana, znatno brže od generičkih antidepresiva, za koje može biti potrebno dve nedelje ili više da deluju. To, zajedno sa činjenicom da se uzima samo dve nedelje, a ne nekoliko meseci, može podstaći više žena da potraže lečenje, rekli su stručnjaci za mentalno zdravlje majki.

Najvažniji aspekt odobrenja možda nisu karakteristike leka, već da je posebno propisana za postporođajnu depresiju. Nekoliko lekara i drugih stručnjaka reklo je veliko DA, iako postoje drugi antidepresivi efikasni u lečenju ovog stanja. Naučnici se nadaju da će odobrenje Zuranolona podstaći više žena da potraže pomoć i podstaći više akušera i porodičnih lekara da provere simptome i preporuče savet ili lečenje.

„Ovo je populacija pacijenata koja se tako često zanemaruje“, rekla je doktorka Ruta Nonas, psihijatar u Centru za mentalno zdravlje žena u Opštoj bolnici u Masačusetsu. "Kada se ženama kaže: „Imate postporođajnu depresiju“, to je sramotno, ponižavajuće i čini da se osećaju kao loše mame." Takođe je dodala: „Još uvek postoji mnogo stigme oko uzimanja antidepresiva, zato je veoma važno da sada postoji specifičan tretman za postporođajnu depresiju."

Procenjuje se da 10-15% žena doživljavaju depresiju tokom trudnoće ili tokom sledeće godine. Postporođajna depresija može biti praćena intenzivnom anksioznošću, stidom, krivicom, poremećajem sna, napadima panike i samoubilačkim mislima ili pokušajima, a sve to može otežati majkama da svojim bebama obezbede povezivanje i negovanje koje je od vitalnog značaja za njihov zdrav razvoj.

„Pristup oralnim lekovima biće korisna opcija za mnoge od ovih žena koje se suočavaju sa ekstremnim, a ponekad i životno opasnim osećanjima“, rekao je direktor odeljenja FDA odgovornog za odobravanje Zuranolona.

Koliko je bezbedna pilula za postporođajnu depresiju?

FDA je dodala upozorenje na etiketi leka, napominjući da može uticati na sposobnost osobe da vozi i obavlja druge potencijalno opasne aktivnosti. Da bi se smanjio rizik, FDA takođe navodi da žene koje uzimaju pilule za postporođajnu depresiju ne bi trebalo da rukuju teškim mašinama najmanje 12 sati nakon uzimanja leka.

Prema FDA, najčešći neželjeni efekti uključuju pospanost, vrtoglavicu, dijareju, umor i infekciju urinarnog trakta. Agencija je takođe rekla da upotreba leka može izazvati samoubilačke misli i ponašanje i da žene treba da koriste efikasnu kontracepciju tokom uzimanja i nedelju dana nakon uzimanja leka.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group