Naučnik sa Harvarda objašnjava kako da postanete srećniji

Postoji li način da loše stvari koje se dešavaju oko nas ne utiču toliko na našu psihu?

Svaki put kada čitamo ili gledamo vesti možemo čuti o katastrofama, smrti, ratu, siromaštvu, političkim sukobima... Sve gore navedeno može lako učiniti da se osećamo loše i da svet izgleda kao veoma zastrašujuće mesto za život. Naravno, ne želimo da idemo na sledeći nivo i da ignorišemo ono što se dešava oko nas, ali verovatno je vreme da prestanemo da dozvoljavamo da nam svakodnevni život izgleda potpuno crno i mračno.

Autor školovan na Harvardu i zagovornik pozitivne psihologije, Šon Akor, objašnjava da „niko ne postaje srećan kada uspe. Naprotiv, uspeva kada postane srećan“.

On odgovara na pitanja, kako on, uspešan pisac i diplomac Harvarda, može biti nesrećan. „Deca sa Harvarda su nesrećna kao i svi drugi. Ono što se dešava u vašem životu - od veza, posla, finansija - utiče na samo 10% vaše sreće. Način na koji se nosite sa njima mnogo više utiče na vas“, kaže on.

Hormon sreće, dopamin, koji naš mozak proizvodi kada osećamo radost, ima veoma važan uticaj na naše telo: može povećati produktivnost našeg mozga za 30%.

Šon Akor predlaže četiri jednostavna koraka za povećanje proizvodnje dopamina.

  • Zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni
  • Razgovarajte ili vodite beleške o pozitivnom iskustvu koje ste imali u poslednja 24 sata.
  • Meditirajte da biste pomogli svom mozgu da se bolje fokusira.
  • Neka vaša prva poruka ili mail u kancelariji bude zahvalnost ili pozitivna poruka. Podelite pozitivno razmišljanje sa kolegama.

U sledećem videu poslušajte šta kaže o sreći:

Posle dvanaest godina na Univerzitetu Harvard, Šon Akor je postao jedan od vodećih svetskih stručnjaka za vezu između sreće i uspeha. Njegovo istraživanje o načinu razmišljanja o sreći dospelo je na naslovnicu Harvard Business Review, a njegov TED govor je jedan od najpopularnijih svih vremena sa preko 2,5 miliona pregleda. U stvari, on je jedan od samo dva govornika koji su ikada bili pozvani da se obrate osoblju Bele kuće u Kemp Dejvidu, oblasti u kojoj odmara aktuelni američki predsednik. Njegova tehnika vezana za sreću smatra se jednom od najuspešnijih u svetu, dok je njegovo istraživanje o tome kako stres utiče na naše telo u saradnji sa Univerzitetom Jejl objavljeno u vodećim zdravstvenim časopisima.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group