Možemo li kijati otvorenih očiju?

Ne znamo da li se to dešava i vama, ali kada kijamo, to se obično dešava dva-tri puta zaredom. I svaki put kada kijamo, uvek zatvaramo oči.

Da li ste se ikada zapitali zašto se to dešava? Možete li da kijate otvorenih očiju? Naravno da postoji mnogo video snimaka na internetu koji pokušavaju da vas ubede da se to dešava, ali da li je to moguće ili su to samo "lažne" kijavice?

Prema naučnicima, "kijanje predstavlja autonomni refleks koji obuhvata i zatvaranje očiju. Nije nemoguće držati oči otvorenim, ali ćete zaista morati da se potrudite da to uradite". 

U suštini, ovo je automatska reakcija i to ne znači da će se, ako pokušamo da držimo oči otvorene, desiti nešto loše.

Međutim, pokušaj da zadržite kijanje može se pokazati štetnim po vaše zdravlje. Konkretno, može izazvati oštećenje uha, vrtoglavicu i povredu dijafragme, do čega može doći zbog postojanja velikog pritiska koji prati kijanje, a koji se mora osloboditi.

Ali da se vratimo na pitanje otvorenih očiju i kijanja. Zvanično ne postoji apsolutni odgovor koji to objašnjava. Mnogi stručnjaci veruju da se to dešava kako bismo zaštitili oči od alergena i svega što nam smeta kada kijamo.

Ono što shvatamo je da je najbolje pustiti naše telo da radi kako misli da treba jer izgleda da zna bolje od nas.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group