Može li traka zalepljena preko usta poboljšati kvalitet sna?

U poslednje vreme na društvenim mrežama kruži novi trend, a to je stavljanje trake na usta, tokom spavanja.

U osnovi se radi o nežnom stavljanju komadića lepljive trake na usne tako da ih možete držati zatvorenima dok spavate i podstaći disanje nosom. U videu na TikTok-u, osoba koja prati trend dok spava tvrdi da ima više energije. Drugi tvrde da poboljšava stanje kože, raspoloženje i varenje, "razbistri" um i smanjuje mogućnost gingivitisa.

Koje su prednosti lepljenja usta trakom?

Dr En Kerni, specijalista na Univerzitetu Stanford, koja je među onima koji istražuju efikasnost stavljanje trake preko usana, rekla je da veruje da ima značajne koristi od nazalnog disanja. Nazalno disanje je "efikasniji način disanja" od udisanja i izdisanja kroz usta, jer vlaži i filtrira vazduh i aktivira donja pluća, omogućavajući tako dublje, punije udisaje. Takođe može pomoći da se telo više opusti tokom spavanja. Umesto toga,  spavanje otvorenih usta može doprineti karijesu, lošem zadahu, promuklim glasu i suvim, ispucalim usnama.

Disanje kroz nos može pomoći u filtriranju alergena, prašine i drugih supstanci koje udišemo, pomažući u odbrani od infekcija i sprečavanju alergija, rekla je dr Meri Horvat, specijalista za spavanje na Klivlendskoj klinici.

@laurynbosstick @Andrew Huberman & @clairegrieve27 raved about this on @tscpod so i had to try it & OMIGOD YES (but do ur own research obv) #mouthtape #mouthtapingforsleep #mouthtape #mouthtapesleeping #sleephacking ♬ Paradise - TELL YOUR STORY music by Ikson™

Postoje li dokazane prednosti lepljenje usana trakom?

Uprkos nedavnoj popularnosti, lepljenje usta trakom nije detaljno proučavano. Nekoliko malih kliničkih ispitivanja ispitalo je da li ova tehnika može da ublaži hrkanje, kao i apneju u snu. U maloj studiji ljudi sa blagom opstruktivnom apnejom u snu, istraživači su otkrili da je među 20 pacijenata koji su spavali zatvorenih usana, 13 je hrkalo manje sa trakom nego bez nje.

„U suštini, stavljanje trake preko usta je loša ideja jer dišemo na usta samo kada je nos delimično ili potpuno začepljen. Prema tome, ako je nos delimično ili potpuno zapušen, lepljenje usta je besmisleno i samo bi bilo štetno“, objašnjava stručnjak za fiziologiju gornjih disajnih puteva na Kvins univerzitetu u Kanadi.

Ljubitelji lepljnje trake preko usta su Gvinet Paltrou i Ešli Grejem

„Ovo je verovatno najbolji wellness trend na koji sam nedavno naišla. Disanje na nos noću očigledno alkalizuje telo i promoviše kvalitetniji san“, napisala je Paltrou (51) na svojim Instagram storiju u novembru 2022.

„Počela sam da zatvaram usta dok spavam i nikad nisam bolje spavala, a još se bolje budim. Nemojte odbaciti ovaj trik dok ne probate!!” napisala je Ešli Grejem u priči na Instagramu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group