Lekovita svojstva lavande za vaš um, telo i duh

Lavanda se već dugo smatra nezvaničnim simbolom Provanse, zajedno sa roze vinom iz doline Rone.

Stanovnici Provanse nazivaju lavandu ljubičastim zlatom i gaje je u velikim količinama. Mirisni cvetovi lavande u kesicama nalaze se u našim plakarima, posteljinama, volimo eterično ulje, pa čak i sladoled od lavande sa delikatnim mirisom i neobičnim ukusom.

Pored prijatnog mirisa, lavanda ima niz važnih zdravstvenih prednosti, koje uključuju njenu sposobnost da ublaži stres, poboljša raspoloženje, podstiče miran san, smanji iritaciju kože, spreči infekcije, smanji upale, eliminiše perut i smiri nadimanje stomaka.

Spavanje

Za šta je ulje lavande korisno? Jedna od prvih osobina esencijalnog ulja lavande je aromaterapijska - biljka ima jaki umirujući efekat. Ljudima koji se redovno žale na nesanice i anksioznost, propisane su kapi lavande i mirisni sprejevi - samo naprskajte sprej nekoliko puta na jastučnicu i polako i duboko udahnite.

Pozitivno razmišljanje

Mislite pozitivno! Lekari su dokazali da molekuli iz ulja lavande mogu smanjiti ekscitabilnost centralnog nervnog sistema. Nije ni čudo da se lavanda koristi kod lečenja nervnih poremećaja, depresije, teškog zamora, lošeg raspoloženja i opšteg umora.

Korisna svojstva lavande ovde se ne završavaju - mirisni cvetovi ne samo da poboljšavaju vaše psiho-emotivno stanje, već i značajno povećavaju koncentraciju. Ako verujete istraživanjima, posle udisanja lavande broj grešaka se smanjuje i memorijski resursi rastu.

Lavanda u kuhinji

Cveće lavande i voda lavande se ne koriste samo u parfimeriji, kozmetici i aromaterapiji. Ove komponente su našle primenu u kuhinji. Pored čuvenog sladoleda, od cveća lavande se prave peciva, čaj i razne poslastice.

Kako da koristite eterično ulje lavande kod kuće:

Ukoliko dođe do besanih noći i teških misli spasite se udisanjem pare lavande. Sipajte u duboku posudu toplu vodu, dodajte nekoliko kapi ulja, pokrijte glavu peškirom i udišite paru tri do pet minuta.

Drugi način zahteva više vremena, a to je - topla kupka sa uljem lavande. Napunite kadu vodom na temperaturi koja ne prelazi 37 stepeni. Pomešajte kašiku mleka i 7-10 kapi etarskog ulja lavande i rastvorite u vodi. Okupajte u ovoj mirisnoj mešavini, ne duže od 15 minuta, bez potapanja grudi jer  loše utiče na srce.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group