Krvarenje posle seksa: Ne, niste dobili menstruaciju ranije – ovo su mogući uzroci

Stručnjaci objašnjavaju razloge zbog kojih može videti krv na donjem vešu nakon seksa!

Sa svojom dragim provodite sjajnu noć u krevetu, a ujutru se probudite i vidite krv na donjem vešu. Ako je vaša prva pomisao da je seksualni odnos doprineo da vam menstruacija dođe brže, niste same. Krvarenje nakon seksa je uobičajena pojava, međutim, najčešće nije povezana sa menstruacijom, već sa drugim faktorima.

„Malo je verovatno da će vam seks pomoći da dobijete menstruaciju ranije“, kaže dr. Šeri Ros, ginekolog i specijalista za seksualno zdravlje žena. „Možda je slučajnost da je menstruacija došla odmah nakon seksa“, ističe ona.

U nekim slučajevima, naravno, ono što vidite može biti menstruacije, ali to ne znači baš početak vaše menstruacije. „Seks može da vas navede da mislite da vam je menstruacija došla ranije. To se posebno dešava ako je u materici ostala krv iz prethodnog perioda“, dodaje ona.

Većina stručnjaka se, međutim, slaže da svaka kap krvi koju vidite nakon seksa nije povezana sa vašom menstruacijom.

Ako spadate u kategoriju onih koji imaju krv nakon seksa, jedno od najvažnijih pitanja koje treba uzeti u obzir je učestalost, odnosno da li se to dešava svaki put nakon seksa ili retko? "Svaki put kada mi neko kaže da ima krvarenje nakon seksa, raspravljamo o tome da li je to jednokratna stvar ili se ponavlja".

Ako vam je krvarenje nakon seksualnog odnosa redovna pojava, onda bi bilo dobro da posetite svog ginekologa i obavite kompletan ginekološki pregled kako biste se uverili da sve funkcioniše kako treba. Nakon ove provere, ginekolog će moći da prouči rezultate i utvrdi razlog krvarenja.

„Kada govorimo o krvarenju nakon seksualnog odnosa, delimo ga u dve kategorije. Postoji strukturno, koje uključuje sve probleme vezane za matericu, grlić materice, vulvu ili vaginu. Zatim postoji sistemsko, koje uključuje krvarenje uzrokovano stvarima kao što su antikoagulansi, antibiotici, problemi sa štitnom žlezdom i drugi koji su povezani sa spoljnim faktorima", objašnjava Džons.

Medicinski razlozi koji mogu biti iza krvarenja nakon seksa su zapaljenje grlića materice, možda polip u materici, nizak nivo estrogena povezan sa menopauzom, cervikalna displazija ili - u ređim slučajevima - rak grlića materice.

Međutim, stručnjak objašnjava da snažan seks ili predigra takođe mogu iritirati ili povrediti grlić materice, izazivajući krvarenje. U isto vreme, neki kontraceptivi, pilule za jutro posle ili čak spirala mogu da izazovu tragove krvi na vašem donjem vešu.

Takođe, ako je prošlo neko vreme od kada ste poslednji put imali seks, seks može da povredi vašu vaginu i rezultat te traume je krvarenje. Takođe, polno prenosive bolesti su na listi uzroka vaginalnog krvarenja.

Šta god da je razlog krvarenja nakon seksa, nećete biti sigurni ako ne posetite svog ginekologa. Stoga, obratite pažnju na učestalost pojave i postupite u skladu sa tim.

Bez obzira da li imate menstruaciju ili ne, možete zatrudneti ako ne koristite kondom ili drugu metodu kontracepcije sa svojim partnerom. Ako ste opet u fazi u kojoj pokušavate da imate dete sa svojim ljubavnikom, nema potrebe da paničite ili da se nervirate pri pogledu na krv posle seksa, jer to možda nije povezano sa menstruacijom. Međutim, zato ćete biti 100% sigurni nakon nekoliko dana i naravno kada uradite test na trudnoću.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group