Kako med može pomoći kod dijabetesa?

Med je poznat kao prirodni zaslađivač.

Međutim, da li ste znali da vam on može pomoći da držite svoj dijabetes pod kontrolom? Obzirom na to da je bilo šta “slatko” izvan granica jednog dijabetičara, ovo zvuči gotovo nemoguće, zar ne? Ali samo zato što je med slatkog ukusa, ne znači da med i šećer deluju na isti način. Med je zapravo jako dobar za borbu sa dijabetesom. U redovima koji slede otkrivamo vam kako vam med može pomoći ako imate dijabetes.

REČ – DVE O DIJABETESU

Dijabates predstavlja metabolički poremećaj koji se odlikuje visokim nivoom šećera u krvi. To je stanje pri kom telo ne uspeva da proizvede insulin ili da ga koristi na pravi način. Insulin je hormon koji proizvodi pankreas i koji omogućava ćelijama da koriste glukozu iz hrane kao energiju. Kada glukoza ne može da dođe do ćelija, ona ostaje u krvi, podižući tako nivo šećera u krvu. Uneti šećeri ne mogu se potrošiti kao energija pa se iz tela eliminišu urinom.

KAKO SE MED RAZLIKUJE OD ŠEĆERA?

Med kao prirodni zaslađivač, sadrži u sebi zaštitne hranljive sastojke i aminokiseline koje rade na održanju metaboličkih funkcija. On ima manji glikemijski indeks u poređenju sa rafinisanim šećerom. To znači da ne ulazi u krv kao prerađeni šećer. Takođe je pri konzumiranju meda u odnosu na šećer potrebna manja količina insulina. Kao rezultat med smanjuje nivo glukoze u krvi.

KAKO KONZUMIRATI MED AKO IMATE DIJABETES?

« 1 2 3 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group