Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Jasmin kod kuće - prirodni lek za stres i depresiju

Naučno istraživanje je dokazalo da miris jasmina neverovatno utiče na nerve.

Jasmin opušta mišiće, umiruje um i olakšava da zaspite. Proverite kako u svoj dom uneti prekrasan miris jasmina!

Jasmin u saksiji

Da li ste znali da hipoksija ne samo da smanjuje vaše mentalne performanse, već može povećati nivo stresa i anksioznosti? Zato je tako važno držati biljke u saksiji u zatvorenim prostorijama, koje prečišćavaju vazduh i proizvode kiseonik.

Osim ovih osobina, Jasmin ima još jedno jedinstveno svojstvo - pomaže u smanjenju stresa i anksioznosti.

Miris jasmina umiruje um

Studije u Nemačkoj su pokazale da se miševi koji udišu miris jasmina brzo smire i sede na jednom mestu opušteno. Na kasnijim istraživanjima mozga životinja bilo je očigledno da se miris jasmina pojačava (čak pet puta!) Akcija GABA aminokiseline na moždane ćelije, zahvaljujući čemu stvara osećaj smirenosti i opuštenosti. Rezultati ovih istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Biological Chemistry i pružaju naučne dokaze o aromaterapiji jasminom.

Jasminovo ulje pomaže da spavate

Eksperiment sa miševima nije jedini koji je potvrdio pozitivan efekat jasmina na naš um. Istraživači sa Univerziteta Wheeling Jesuit objavili su da miris jasmina utiče na bolje spavanje. Primećeno je da su pod njegovim uticajem spavači bili mnogo mirniji, stvarali manje nasilne pokrete, a njihov san bio je boljeg kvaliteta. Pored toga, nakon buđenja, učesnici su učestvovali u anketi, u kojoj su pokazali značajno niži nivo anksioznosti nego pre studije i postigli bolje rezultate kognitivnih sposobnosti. Ali to nije sve! Tokom dana, ispitanici su imali viši nivo koncentracije i čak u popodnevnim satima mogli su se lakše fokusirati na mentalni rad.

Jasmin za bolji humor

Redovna inhalacija mirisom jasmina može značajno olakšati simptome života pod stresom, stalnim umorom i čak depresijom. Da biste miris jasmina ostavili u svom domu, možete posaditi jasmin u posudu, posuti unutražnjost ormara suvim jasminom, staviti ga u vazu ili naprskati ulje jasmina u vazduh. Vredno je posuti posteljinu ili peškire, na primer, uljem jasmina. Takođe je dobra ideja da ga razblažite vodom i sipate u ovlaživač. Na taj način ćete obaviti kućnu aromaterapiju. Zapamtite, međutim, da ne preterujete sa njegovom količinom i poprskajte u prostoriji samo nekoliko kapi ili količinu naznačenu na ambalaži.

Karakteristike mirisa jasmina     

Smanjuje stres i napetost     

Poboljšava vaše raspoloženje     

Pomaže da bolje spavate     

Povećava kognitivne sposobnosti     

Pomaže da se smirite i opustite

M.L.

foto:claudia.pl

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group