Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Iznenađujuće prednosti znojenja i kako smanjiti neprijatan miris znoja

Znojenje nije privlačno, naročito ako se prekomerno znojite i ako vam se to događa vam teretane.

Miris znoja može biti jako neprijatno iskustvo, koje može poljuljati vaše samopouzdanje. Međutim, da li ste znali da je znojenje zapravo dobra stvar po vas? Brojna istraživanja govore u prilog znojenju. A miris znoja je moguće smanjiti uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova. Kako bi saznali sve što do sad niste imali prilike o znoju, i načinu na koji možete da umanjite njegov neprijatan miris, ostanite sa nama u redovima koji slede.

ŠTA JE ZNOJ I ZAŠTO SE ZNOJIMO?

Znoj je tečnost koja izlazi iz tela kroz pore na koži. Nastaje obično kao posledica fizičkog stresa ili visoke temperature sa ciljem regulisanja telesne temperature. Znojenje pomaže vašem telu da se ohladi kada je njegova telesna temperatura u porastu. Mešavina soli, vode i toksina izlučuje se u obliku znoja iz znojnih žlezda. Postoje dve vrste znojnih žlezda - prve koje su prisutne po celom telu i druge (one koje stvaraju odbojan miris) koje se nalaze pod pazuhom, u regiji prepona, iza ušiju, oko kapaka i na areolama dojki.

ZAŠTO SE ZNOJ OSETI?

Prisustvo apokrinih znojnih žlezda koje kreću da funkcionišu u pubertetu izaziva neprijatan miris tela kada se aktivira znojenje. U početku znoj koji proizvode ove žlezde zapravo je bez mirisa ali kada dođe u dodir sa bakterijama kojih ima na telu i u vazduhu, dolazi do prepoznatljivog odbojnog mirisa.

PREDNOSTI ZNOJENJA:

POMAŽE U DETOKSIKACIJI – Putem znoja uklanjaju se toksini iz tela, što uključuje metale poput žive. Takođe kroz znoj se izbacuje i višak alkohola u organizmu.

POBOLJŠAVA FUNCKIJU BUBREGA – Bubrezi su filteri našeg organizma koji filtriraju toksine koje unosimo u telo putem vode, i održavaju ravnotežu hranljivih sastojaka u krvi. Istraživanja pokazuju da znojenje tokom boravka u sauni pomaže pri poboljšanju rada bubrega i izlučivanju uree.

POMAŽE U ZARASTANJU RANA – Dokazano je da znojenje može zalečiti rane, ogrebotine, opekotine i čireve na koži. Čak i rane na koži nastale usled dijabetesa ili ležanja u krevet, mogu biti ublaženje posredstvom znojenja. Regenerativni potencijal znojnih zlezda jedna je od najbolje čuvanih tajni našeg tela.

ŠTITI TELO OD BAKTERIJA – Znoj sadrži moćan antibiotik zvani dermcidin. Ovaj antibiotik formira na koži zaštitni sloj i pomaže u zaštiti našeg tela od bakterija. U tom je pogledu potrebno da znoj kratko vreme ostavite na svom telu, jer preteranim ispiranjem možete narušiti njegovu funkciju.

POBOLJŠAVA ZDRAVLJE KOŽE – Znojenje pomaže pri otvaranju pora što dovodi do uklanjanja prljavštine i bakterija sa tela. Osobe koje redovno vežbaju i pri tom se intenzivno znoje imaju znatno zdraviju kožu, bez problema u obliku akni.

UKLANJANJE MIRISA ZNOJA:

Kako bi umanjili neprijatan miris znoja sve što vam je potrebno je redovna lična higijena. Jedan sloj znoja nije toliko intenzivan i osetan koliko dva ili tri sloja. Pokušajte sa dodatkom u obliku limunovog esencijalnog ulja svojoj kupki kako bi stvorili zaštitni sloj koji će kamuflirati miris vašeg znoja.

Ž.J.

Izvor: Stylecraze

Foto: Pinterest

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group