Elektronske cigarete: Da li povećavaju rizik od raka pluća?

Šta pokazuje velika populaciona studija?

Poslednjih godina se mnogo govori o elektronskim cigaretama i njihovoj upotrebi i da li su one na kraju najbezbednija alternativa konvencionalnom pušenju. Pre nekoliko dana objavljena je prva velika populaciona studija koja pokazuje povećan rizik od raka pluća kod korisnika e-cigareta nakon prestanka pušenja.

Prema studiji sprovedenoj u Južnoj Koreji, oni koji su prestali da puše, a zatim počeli da koriste e-cigarete, imaju veću verovatnoću da obole od raka pluća od onih koji ne koriste elektronske cigarete.

„Ovo je prva velika studija zasnovana na populaciji koja pokazuje povećan rizik od raka pluća kod korisnika e-cigareta nakon prestanka pušenja“, rekao je Jeon Vok Kim, koji je vodio studiju u Nacionalnoj univerzitetskoj bolnici Bundang u Seulu.

Istraživači su pregledali medicinske kartone više od četiri miliona Korejaca koji su pušili tradicionalne cigarete i proveravali podatke za devet godina, od 2012. do 2021. godine.

Istraživači su otkrili da je 53.354 ljudi razvilo rak pluća, a 6.351 je umrlo od posledica.

Bivši pušači koji su prešli na e-cigarete imali su veći rizik da dobiju dijagnozu raka pluća i umru od raka nego bivši pušači koji su potpuno prestali da koriste nikotin.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group