Zdravlje & Fitnes - Zdravlje

Da li je bolje spavati sa ili bez jastuka?

Mnoge oblike ponašanja i navike stvorimo još kao vrlo mali.

Čini se da od kad znate za sebe spavate na boku sa visokim jastukom. Gotovo da vam je nezamislivo da može drugačije. Pa opet, proveli ste po ko zna koju besanu noć prevrćući se po krevetu. Uprkos visokim ocenama jastuka koji ste kupili (i skupo ga platili) i dalje imate bolove u ramenom pojasu i vratu. Da li je možda spavanje bez jastuka rešenje za vas? Potražili smo pomoć stručnjaka po ovom pitanju.

KOJA JE POENTA JASTUKA?

Jastuk nije samo gomila paperja zbog kog vaš krevet izgleda udobno. On ima nekoliko važnih funkcija. Kao prvo on služi za održavanje kičme u pravom položaju dok menjate poze u toku spavanja. Dakle, njegova uloga bi trebala da bude sprečavanje pojave bolova u vratu, ramenima i duž kičme. Funkcija jastuka ogleda se u podržavanju prirodne krivine vašeg vrata i kičme. Osobe koje spavaju na boku znaju da je nezamislivo spavanje bez jastuka, jer glava u tom položaju neprirodno "visi" u vazduhu.

Druga prednost spavanja sa jastukom je lakše disanje. Osim udobnosti stručnjaci kažu da kada spavate sa jastukom pod glavom vi zapravo lakše dišete jer vam je glava uzdignutija u odnosu na telo, a krv ima priliku da teče u ispravnom smeru. Dijasni putevi su znatno prohodniji kada spavate sa nego bez jastuka pod glavom. Stručnjaci se slažu da je spavanje sa jastukom podesnije za kičmu, vrat, rameni pojas ali i za lakše disanje i bolju prokrvljenost.

ŠTA AKO SPAVATE NA LEĐIMA?

Ako ste neko ko spava na leđima, i patite od bolova u ramenom pojasu, vratu i duž kičme stručnjaci savetuju da pokušate noć da provedete bez jastuka. U ovom položaju nema neprirodnog oslonca za vašu glavu dok spavate, pa vam može biti znatno udobnije nego da pod glavom imate visok jastuk.

ŠTA AKO SPAVATE NA STOMAKU?

Spavanje na stomaku je takođe dobra varijanta da isprobate spavanje bez jastuka. I u ovom položaju vaša glava nije u upitnom položaju, pa ne bi trebalo da imate problema sa ukočenošću. S druge strane prema rečima stručnjaka, ovaj najomiljeniji položaj većine ljudi prilikom spavanja zapravo je najmanje poželjan jer je vrat u toku noći previše okrenut u jednu stranu, što može dovesti do poprilično intenzivnih bolova.

Ž.J.

Izvor: Pure Wow

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group