7 navika koje smanjuju rizik od razvoja raka

Postoji mnogo naučnih saveta o tome kako možemo da smanjimo rizik od raka, ali ponekad, saveti jedne studije mogu biti u suprotnosti sa savetima druge.

Informacije o prevenciji raka nastavljaju da se razvijaju, međutim, opšte je prihvaćeno da izbor načina života utiče na šanse za razvoj različitih oblika raka. Prema klinici Mejo, sledeće navike su dobar početak za smanjenje rizika od raka.

1. Prestanak pušenja smanjuje rizik od raka

Prestanak pušenja je važan korak u prevenciji raka. Pušenje je povezano sa mnogim vrstama raka, uključujući pluća, usta, grlo, pankreas, bešiku, grlić materice i bubrege. Čak i pasivno pušenje može povećati rizik od njegovog razvoja.

2. Zdrava ishrana

Iako zdrava hrana ne može da obezbedi prevenciju raka, ipak može smanjiti rizik od njegovog nastanka. Stručnjaci savetuju:

  • Povećajte konzumiranje voća i povrća što je više moguće
  • Ograničite ili prestanite da pijete alkohol
  • Ograničite ili isključite prerađenu hranu

Posebno za žene, mediteranska dijeta, koja se zasniva na hrani bogatoj vlaknima, kao što su mahunarke i zdrave masti, kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje, masna riba i orasi, može dovesti do smanjenog rizika od razvoja raka dojke.

3. Održavajte zdravu težinu i ostanite fizički aktivni

Zdrava težina može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući dojke, prostatu, pluća, debelo crevo i bubrege. Fizička aktivnost se takođe računa. Pored kontrole težine, sama fizička aktivnost može smanjiti rizik od raka dojke i debelog creva. Kao opšti cilj, stručnjaci preporučuju najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana.

4. Ostanite zaštićeni od sunca

Rak kože je jedan od najčešćih tipova, ali se lako može sprečiti usvajanjem određenih navika kao što su:

  • Izbegavajte sunce između 10 i 16 časova kada su sunčevi zraci najjači.
  • Pokrijte kožu svetlim, prirodnim tkaninama poput pamuka
  • Ne štedite na kremi za sunčanje
  • Izbegavajte solarijume

5. Vakcinišite se

Zaštita od određenih virusnih infekcija može pomoći da se spreči rak. Razgovarajte sa lekarom o vakcinaciji za:

Hepatitis B

Hepatitis B može povećati rizik od razvoja raka jetre. Odrasle osobe sa visokim rizikom od zaraze hepatitisom B su osobe koje imaju nezaštićeni seks sa više od jednog partnera, osobe koje imaju seksualnog partnera koji imaju seks sa drugima i osobe sa polno prenosivim infekcijama.

Humani papiloma virus (HPV)

HPV je polno prenosiv virus koji može dovesti do raka grlića materice i drugih genitalnih organa. HPV vakcina se preporučuje za devojčice i dečake od 11 i 12 godina.

6. Izbegavajte rizična ponašanja

Još jedna efikasna taktika prevencije je izbegavanje rizičnih ponašanja koje mogu dovesti do infekcija koje, zauzvrat, mogu povećati rizik od raka. Na primer:

Zaštićeni seks

Uvek koristite kondom tokom seksualnog odnosa da biste izbegli polno prenosive bolesti, kao što su HIV ili HPV. Nosioci HIV-a ili AIDS-a imaju veći rizik od raka rektuma, jetre i pluća. HPV se najčešće povezuje sa rakom grlića materice, ali takođe može povećati rizik od raka analnog kanala, grla, vulve i vagine.

7. Redovno idite na lekarske preglede

Redovni samopregledi i skrininzi za rak – kao što su rak kože, debelog creva, grlića materice i dojke – povećavaju šanse za rano otkrivanje raka, a tada je najverovatnije da će lečenje uspeti.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group