6 "tihih" znakova koji svedoče da vam je potrebna psihoterapija

„Treba ti psihijatar“ – ovo je fraza koja se često koristi kao uvreda ili čak loša šala.

Kažemo to partneru na koga smo ljuti, poznatim ili ne tako poznatim ljudima sa kojima se ne slažemo na društvenim mrežama, ili prijatelju za koga mislimo da mu je učinjena nepravda, ali da on to ne razume.

Naravno, ovo nije samo pogrešno shvatanje psihoterapije kao psihoterapeutskog sredstva, već i duboko stigmatizirajuće gledište. Umesto toga, trebalo bi da razmislimo o mnogim mogućim prednostima koje psihoterapija može imati u bilo kom trenutku našeg života. Pošto ovako često razgovaramo, mnogi nisu svesni različitih razloga zbog kojih bi psihoterapiju mogli da smatraju mogućom pomoći. Možda su skeptični u pogledu efikasnosti, misle da je to samo za ekstremne okolnosti ili ne misle da im je potrebno jer imaju voljene osobe za razgovor. Da bismo razjasnili ove zablude, u nastavku predstavljamo neke od znakova koji svedoče da je psihoterapija, u stvari, važno oružje u zaštiti mentalnog zdravlja.

Teško vam je da "obradite" nešto u svom životu

Da li ste se ikada osećali kao da ne možete tačno da izrazite ono što osećate ili da uopšte postoji nešto što vam samo otežava život? Psihoterapija može pomoći u oba slučaja tako što obrađuje osećanja, misli i teške situacije. Psihoanaliza može biti ogledalo koje će vam pomoći da se malo ispravnije "pogledate" očima stručnjaka koji može da sagleda celu sliku. Činjenica koja može biti posebno korisna za prevazilaženje naše ograničene perspektive o tome ko smo i kroz šta prolazimo.

Ljutite se češće nego obično i to utiče na vaše raspoloženje, odnose ili druge oblasti vašeg života

Da li se lako naljutite na prijatelje ili porodicu zbog „sitnica“? Obraćanje pažnje na to kako reagujete na svakodnevne stresove – i kako se to menja tokom vremena – može biti od pomoći kada se razmatra da li bi psihoanaliza mogla biti pravi izbor za vas. Psihoterapija može pomoći u rešavanju nekih od osnovnih uzroka ovih reakcija ispitivanjem misli ili osećanja iza njih, kao i obrazaca koji ih pokreću.

Ne osećate se kao da radite na 100% 

Svi se možemo osećati tužno, ljuto ili umorno, ali to osećanje ne ometa uvek naše živote, odnose ili ciljeve. Promena naše efikasnosti je, kažu stručnjaci, „signal“ da nam je potrebna pomoć. Na primer, ako vam je obično veoma lako da ustanete ujutru da biste otišli ​​u kancelariju ili završili svoje zadatke tokom dana, ali vam odjednom sve ove stvari izgledaju preteško, to znači da funkcionišete drugačije. Ove promene u našem raspoloženju mogu uticati na našu koncentraciju, donošenje odluka, pa čak i na naše pamćenje što zauzvrat može uticati na našu sposobnost da radimo i najobičnije stvari. Psihoterapija nam pomaže da razumemo zašto su se ove promene desile i kako da se vratimo u normalu.

Osećate da vam je potreban objektivan i nepristrasan razgovor

Mnogi tvrde da je razgovor sa psihoterapeutom isto što i razgovor sa prijateljem, ali nije. Terapeut je nepristrasan i neutralan, nije opterećen onim što delite sa njim i neko je kome možete potpuno verovati. On nema skrivene ili pristrasne želje, on želi samo najbolje za vas. Psihoterapija se veoma razlikuje od vrste razgovora koji biste vodili sa prijateljem. Ili možda želite da razgovarate sa prijateljem, ali osećate nedostatak podrške svojih najmilijih. Možda ste čak pokušali da razgovarate sa njima, a oni jednostavno nisu pomogli. Sve su to znaci da vam je potreban psihoterapeut za razgovor.

Osećate se zaglavljeno

Mnogi psihoterapeuti ističu da je psihoanaliza korisna kada se osećamo zaglavljeno. Ne osećate se dobro iako imate jaku želju da se osećate bolje, ili možda čak isprobavate nove manire ponašanja da biste sebi pomogli da se osećate bolje, ali izgleda da ništa ne funkcioniše. Psihoterapija vam može pomoći da razumete svoje ciljeve, kao i sve teskobe i strahove koji vas možda sputavaju. Psihoterapeut vam može pomoći da definišete svoje vrednosti, identifikujete prepreke koje vas lišavaju radosti i zadovoljstva u vašem životu, kao i da vam ponudi odgovarajuće smernice za prevazilaženje.

Ponavljate obrasce u svom životu

Ovo je malo drugačije od osećanja zaglavljenosti, jer se odnosi na specifično ponašanje kog ne možete da se oslobodite. Ovaj nedostatak kontrole mogao bi se pojaviti u različitim oblastima života, od upotrebe supstanci preko odnosa do opšte impulsivnosti. Stručnjaci tvrde da je postojanje spoljne objektivne podrške neophodno da bi se ovi obrasci „razbili“ i stvorili novi. Često postoje koreni i faktori koji doprinose i pokreću osnovne obrasce koje čak i ne shvatamo dok nam neko drugi ne pomogne da malo kopamo da bismo to shvatili - nešto za šta je psihoterapeut obučen.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group