6 namirnica za koje niste znali da uzrokuju loš zadah

Loš zadah, poznat kao halitoza, uobičajen je problem koji može uticati na svakoga. Može biti uzrokovan bilo čim, od loše oralne higijene do konzumiranja određene hrane.

I dok je poznato da neke namirnice, poput belog i crnog luka, doprinose lošem zadahu, druge vam mogu izazvati loš zadah, a da toga niste ni svesni. Nastavite sa čitanjem i otkrijte šest nepoznatih krivaca lošeg zadah.

Povrće iz porodice krstaša

Povrće iz porodice krstaša sadrži isparljiva jedinjenja sumpora i poznato je po svojoj često "začinjenoj" aromi. Primeri povrća krstaša su brokoli, karfiol i prokelj.

Hrana sa visokim sadržajem proteina

Bakterije u ustima proizvode otpadne proizvode koji uzrokuju loš zadah. Ovo je normalan proces koji se dešava kada bakterije vare proteine iz hrane koju jedete i iz mrtvih ćelija kože u ustima.

Ali ako ne perete dobro zube i ne čistite oh redovno koncem, ostaci hrane iz prethodnih obroka takođe mogu doprineti lošem zadahu. Izvori hrane sa visokim sadržajem proteina su meso, morski plodovi i mlečni proizvodi kao što su mleko, sir i jogurt.

Mlečni proizvodi takođe mogu biti razlog lošeg zadaha

Mlečni proizvodi obično sadrže dobru količinu proteina, koji, kao što je već pomenuto, mogu izazvati loš zadah, posebno ako se zanemari oralna nega. Mlečni proizvodi se razgrađuju u ustima i takođe oslobađaju aminokiseline koje sadrže sumpor, što može doprineti lošem zadahu.

Hrana sa visokim sadržajem šećera

Ishrana bogata šećerom takođe je povezana sa lošim zadahom. Kada bakterije u ustima razgrađuju šećer i skrob iz hrane, one proizvode kiseline koje mogu oštetiti zube i dovesti do karijesa.

Alkohol doprinosi lošem zadahu

Alkohol je još jedan mogući krivac kada je u pitanju loš zadah. Istraživanja su pokazala da hronična konzumacija alkohola dovodi do oksidacije alkohola u ustima i jetri, stvarajući nusproizvode neprijatnog mirisa. Konzumiranje alkohola takođe može izazvati suva usta, što može doprineti lošem zadahu.

Kafa

Slično kao i druga hrana ili pića koja izazivaju loš zadah, kafa sadrži sumpor. Kao i alkohol, može isušiti usta i doprineti lošem zadahu. Pored toga, određena pića i hrana, poput kafe, povezani su sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću, koja takođe može doprineti lošem zadahu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group