5 znakova koji otkrivaju da li imate toksični odnos sa sobom i kako to popraviti

Kako možete da se nosite sa problemom koji se odnosi na naš najvažniji odnos, onaj sa nama samima?

Često mislimo da naše unutrašnje blagostanje zavisi od odnosa koje imamo sa drugima, ali naprotiv, prvi korak ka razumevanju da li smo srećni jeste da vidimo kakav odnos imamo sa samim sobom. „Odnos koji svako ima prema sebi je fundamentalan, jer nas prati tokom celog života. Trebalo bi da to vidimo kao pravi odnos, poput onih koje imamo sa drugim ljudima. Negovati odnos sa sobom je važno da bismo živeli dobro i imali najbolju verziju sebe“, objašnjava Nikoleta Supa, psiholog i psihoterapeut.

„Da biste to uradili, potrebna vam je svest, jer se to nikada ne podrazumeva. Postoje određeni aspekti nas samih kojih nismo svesni i stoga ih ne ispitujemo. Međutim, ove skrivene strane utiču na način na koji vidimo sebe, a samim tim i na naše odnose sa drugima. Ovo neznanje ima cenu koja takođe stvara nelagodnost u odnosima. Najveći problem koji se javlja je naše samopouzdanje. Imati dobar odnos sa samim sobom znači voleti sve delove sebe, i tako će vaše samopoštovanje rasti."

Šta znači imati toksični odnos sa samim sobom?

Ponekad to i ne primećujemo, ali smo skloni da se ponizimo, nemilosrdno osuđujemo i ne cenimo sebe. Kao rezultat toga imamo nisko samopoštovanje i nedostatak ljubavi prema sebi. „Imati toksični odnos sa samim sobom znači 'ne dati sebi šansu', to jest, ne videti mogućnost da budeš drugačiji od onoga u šta veruješ. Oni u vezi ovog tipa imaju tendenciju da ponavljaju iste obrasce iznova i iznova, pre svega u dinamici sa sobom, a onda i sa drugima. Stvaraju se disfunkcionalna ponašanja, kao što su rasuđivanje, kritika i deprecijacija“, objašnjava stručnjak.

„Sva ova toksična ponašanja su zasnovana na stalnom negativnom unutrašnjem dijalogu. To je komunikacija između sukobljenih strana nas samih koje dolaze u sukob i koje apsorbuju veliki deo psihičke energije. To je ćorsokak debata koju karakteriše suvišnost i proizvodi osećaj frustracije. Svaka misao koja može predstavljati evolutivni i pozitivni pokret je u suprotnosti sa drugom destruktivnom mišlju koja nam pokazuje neadekvatnu sliku o nama samima." Ne samo da ovaj stalni negativni unutrašnji dijalog pokazuje da neko ima toksičan odnos prema sebi, već postoje i drugi znaci na koje treba da pazimo, sugeriše psihoterapeut.

Koji su to znaci? Otkijte ih u galeriji fotografija!

« 8 9 10 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group