5 potpuno čudnih načina da smanjite anksioznost i stres

Kada razmatramo prirodne načine upravljanja stresom i anksioznošću u našim životima, često razmišljamo o uobičajenim pristupima kao što su meditacija, svesnost, hodanje i vežbe disanja.

Iako su ovi postupci zaista efikasni, postoje i drugi manje poznati načini za promovisanje relaksacionog odgovora tela. Otkrivamo vam 5 neobičnih, ali efikasnih načina na koje možete upravljati i smanjiti anksioznost i stres.

Probiotici

Poznato je da probiotici podržavaju zdravlje korisnih bakterija koje žive u našim crevima. Oni pomažu nesmetanom funkcionisanju našeg digestivnog sistema i takođe podržavaju pravilno funkcionisanje našeg imunološkog sistema. Iako se o njoj često ne govori, veza između zdravlja digestivnog trakta i mentalnog blagostanja postaje sve prepoznatljiva u oblastima psihologije i ishrane. Sve više se naglašava važnost zdravlja creva u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Bakterije creva imaju direktnu vezu sa mozgom, što objašnjava zašto se creva nazivaju "drugim mozgom". Uzimanje probiotika ili fermentisane hrane poput kefira pomaže u održavanju zdravlja naše crevne flore i na taj način upravlja našim emocijama kada smo pod stresom.

Joga smeha

Joga smeha se zasniva na ideji da je smeh moćno sredstvo za lečenje i fizičkog i emocionalnog bola, kao i za smanjenje nivoa stresa uopšte. Uključuje fizičke aktivnosti kao što su istezanje, vežbe disanja, pa čak i ples u kombinaciji sa vežbama smeha osmišljenim da vas nasmeju naglas čak i ako vam se ne sviđa.

Krajnji rezultat je obično osećaj opuštenosti, radosti i poboljšanog pogleda na život. Postoji nekoliko razloga zbog kojih joga smeha utiče na nas na ovaj način: Kada se smejemo, menja se naš obrazac disanja: oštri udisaji sa dugim izdisajima što pokreće reakciju opuštanja. Takođe je dokazano da smeh oslobađa endorfine, prirodni lek protiv bolova u telu koji nas ispunjava euforijom.

Preokreti

Inverzije su standardni naziv za joga poze koje uključuju okretanje tela tako da ste ili naopačke, ili barem pod uglom gde je glava niže od srca. Svaki put kada okrenete svoje telo na ovaj način, pojačavate cirkulaciju krvi u glavi. Povećana cirkulacija šalje signale u mozak da izazove relaksaciju otvorenih arterija i snizi krvni pritisak. Ovo je korisno za oslobađanje od stresa jer pomaže telu i umu da se opuste.

Pevanje

Pevanje ima sličan efekat na telo kao i smeh. Opet, obrasci disanja se menjaju na sličan način, a zvuci pomažu da se stimulišu različite tačke kroz koje prolazi vagusni nerv. Takođe je poznato da pevanje ima umirujuće dejstvo na um zbog svoje sposobnosti da istovremeno angažuje više oblasti mozga, uključujući one koje se odnose na regulaciju emocija i oslobađanje od stresa. Pevanje takođe pokreće oslobađanje endorfina.

Tretman hladnom vodom

Terapija hladnom vodom se vekovima koristi za smanjenje stresa, anksioznosti i depresije. Sve što treba da uradite je da uronite u hladnu vodu ili da se tuširate hladnom vodom. Hladna voda je svojevrsni izazov za naše telo i „budi“ naše unutrašnje sisteme, dovodeći nas do povišenog nivoa budnosti. Prirodna reakcija, koja na kraju dovodi do prirodnog opuštanja.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group