5 fizičkih znakova koji vam govore da je vreme da isključite računar

Moglo bi se reći da je laptop postao nešto poput našeg produžetka tokom pandemije. Bio je to jedini izvor zabave, ali i sredstvo za rad na daljinu.

Većina nas, međutim, nastavlja da radi ispred računara i provodi 1/3 dana (ako ne i više) gledajući u ekran. Ako uzmete u obzir gledanje u mobilni telefon pre ili posle posla, možete shvatiti da većinu vremena u toku dana provodimo gledajući u ekrane pametnih uređaja. Znamo, računar je neophodan, ali potrebna je umerenost u svemu.

Kada satima gledate u ekran, od očiju se traži da obrade plavo svetlo i da se usredsrede na ono što vide, što dovodi do umora i naprezanja mišića. U svemu tome, oči imaju prirodnu tendenciju da se manje otvaraju i zatvaraju ispred ekrana. Suvo oko i zamagljen vid su neizbežni i sledeći znaci vam govore da je vreme da učinite nešto po tom pitanju.

Osećate da se morate malo prilagoditi

Ovi mehanički pokreti koje pravite kada promenite noge, približite se ekranu ili osetite da morate na neki način navlažiti oči. Prvi znaci, kroz koje vas telo obaveštava da nešto nije u redu.

Dobrodošla glavobolja

Kada osetite bol u predelu iza očiju, to znači da je vaš vid oštećen jer ste dosta vremena proveli ispred računara. Ali isto važi i za migrene, kako je pokazala studija iz 2015. godine o mladima sa prosečnom starošću od 21 godine.

Bolovi u leđima ili vratu

Klasični problem koji smo skoro svi iskusili u karantinu. Radite na kauču, čučnuvši na stočiću za kafu, ležeći na krevetu. Ako radite bez pauza za  istezanje, pozdravite se sa kičmom.

Otečene noge (da, računar je kriv)

Kada stalno sedite, u nogama nema cirkulacije krvi i nervi su utrnuti. Kada to osetite, to znači da morate da ustanete ili podignete noge u vazduh da bi se krv malo pomerila.

Smanjena koncetracija

Stres, umor, pandemija i rutina vrlo lako vas dovode do nemogućnosti koncentracije i zamagljivanja uma. Prestanite sa onim što radite, nekoliko puta duboko udahnite iz dijafragme, hidrirajte se, prošetajte i zalijte cveće. Uradite jednostavne stvari koje će vam mnogo pomoći.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group