Zdravlje & Fitnes - Fitness

Šta je to balističko istezanje i da li treba da ga praktikujete pre vežbanja?

Da li ste nekad čuli za pojam – balističko istezanje?

Znate verovatno da je zagrevanje važno pre svakog oblika rekreacije i vežbanja kako ne bi došlo do povrede mišića. Balističko istezanje u tom pogledu predstavlja istezanje fokusirano na zagrevanju koje uključuje brze i nagle pokrete za povećanje fleksibilnosti. Sportisti ovaj vid zagrevanja koriste za povećanje snage svojih mišića i opsega pokreta.

DA LI JE BALISTIČKO ZAGREVANJE BEZBEDNO ZA ONE KOJI SE NE BAVE AKTIVNO SPORTOM?

Balističko istezanje produžava iliti prisiljava deo vašeg tela izvan njegovog opsega pokreta. To se postiže odbijanjem i korišćenjem impulsa hiper-produženog istezanja. Balerine, košarkaši i drugi sportisti izvode balističko istezanje kako bi poboljšali fleksibilnost svog tela i zamah u skoku. Ispostavlja se da je balističko istezanje opasno za osobe koje se ne bave aktivno sportom. Ono može prouzrokovati povrede i slabost u mišićima, napetost u tetivama pa čak i pucanje mišića. Umesto toga, osobama koje se ne bave aktivno sportom preporučuje se statično zagrevanje.

KOJE SU OPASNOSTI PREKOMERNOG BALISTIČKOG ISTEZANJA?

Balističko istezanje može biti korisno za aktivne sportiste, koji znaju svoje granice. Takođe nekoliko studija pokazuje da balistička istezanja mogu da uzrokuju slabost tetiva, a da dugotrajno stvaraju neravnotežu kvadricepsa tetiva. Ove studije takođe navode da je statičko istezanje korisnije za povećanje fleksibilnosti tetiva od balističkog istezanja. Osim toga statičko istezanje eliminiše pojavu bola u mišićima nakon vežbanja, što nije slučaj u pogledu balističkog istezanja. Razlog tome je što se senzori mišiča povlače unazad kada se mišići istegnu izvan njihovog normalnog opsega pokreta. Senzori to čine kako bi sprečili povrede mišića usled prekomerne napetosti.

Ž.J.

Izvor: Stylecraze

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group