Zlatna pravila za dostizanje željenog izgleda = balansirana ishrana

Ukoliko niste zadovoljni svojim izgledom i to želite da promenite, za početak treba da budete svesni da u tome nećete uspeti „preko noći”. Reč je o procesu koji zahteva poštovanje određenih pravila, na koje treba posebno obratiti pažnju. Danas postoje popularne dijete sa specifičnim metodama, koje nam uglavnom ne odgovaraju. Zato je najbolje držati se osnovnih, zlatnih pravila za dostizanje željenog izgleda na najbolji mogući način.

  1. Ne držite popularne dijete koje strogo ograničavaju unos kalorija

Naravno da svako ko želi da skine kilograme treba da smanji i unos kalorija, ali ne treba da, po savetima popularnih dijeta, maksimalno ograniči njihov unos. Štetno je po organizam da se svakog dana unosi po 1000 kalorija. Naime, preporuke za zdrave odrasle ženske osobe su da unosi oko 2000 kalorija, a za muškarca oko 2500.

  1. Umerenost u svemu, posebno u hrani

Bez obzira na to da li želite da smršate dva kilograma ili više, važno je da se hranite izbalansirano. Konzumirajte namirnice iz svih važnih grupa, a to svakako podrazumeva i ugljene hidrate. Olakšajte proces umerene ishrane tako što ćete meriti porcije na osnovu svoje šake – na primer, u tanjir stavite toliko ribe ili mesa koliko staje u dlan, a po stisnutoj pesnici vidite koliko bi povrća ili žitarica trebalo da pojedete.

  1. Saveti dijetoterapeuta nisu na odmet

Iako se ovaj korak redovno zapostavlja, u stvari je veoma važan. Naime, ne odgovaraju svakome iste namirnice, a dijetoterapeut će znati da kaže šta bi trebalo da izbacimo, a koje hrane da se „držimo”. Glavna preporuka oduvek jeste bila tri glavna obroka i dve užine, ali sa profesionalcem ćete moći da odredite svoje obroke u skladu sa stilom svog života i da ostvarite svoje ciljeve.

  1. Ne odričite se omiljenih poslastica

Balansirana ishrana ne znači da treba da se odreknete omiljenih slatkiša. Ključ je, u stvari, u tome da ih konzumirate umereno. Značajna pomoć u ovom smislu jesu niskokalorijski zaslađivači, zahvaljujući kojima možete pojesti i malo više omiljenih poslastica. Dodatni benefit je i činjenica da oni ne utiču ni na povećanje apetita, ni na povećanje vrednosti šećera i insulina u krvi.

  1. Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Da biste došli do željenog izgleda, iako ste možda već u treningu, trebalo bi da pojačate fizičku aktivnost. Naravno, ni u tome ne treba preterivati, a idealno je da vežbate sa stručnim licem koje će, u skladu sa vašim organizmom, najbolje znati da vas usmeri i da osmisli najbolji plan treninga po vašoj meri.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group