U odbranu struka: kako ukloniti visceralnu masnoću

Vrste masnog tkiva i kako se rešiti najopasnijeg!

Kao što možda već znate, ništa što se nalazi u ljudskom telu nije beskorisno. Mast je važna stavka koja proizvodi hormonski aktivne supstance, kao što su su rezistin, adiponektin, leptin, bez kojih čovek ne može da živi. Ipak, tema "kako ukloniti visceralnu masnoću" ozbiljno je ispred upita "kako ukloniti potkožnu masnoću" u pretraživačima, pa smo odlučili uključiti stručnjaka i detaljno istražiti problem.

Šta je visceralna mast

Mast, koju svako od nas poseduje u jednom ili drugom obimu, razlikuje se po vrsti i funkcijama koje obavlja. „Za detaljnu analizu uticaja masti na telo, naučnici su je podelili u pet glavnih kategorija, od kojih svaka ima svoje karakteristike: bela, smeđa, bež, potkožna i visceralna“, kaže nutricionista-endokrinolog Olga Cvetajeva, predstavljajući karakteristike svake sorte.

Bela mast je ona na koju prvo pomislimo kada pomislimo na masnoću. Sastoji se uglavnom od belih adipocita, ćelija koje joj daju ime. Glavne funkcije su akumulacija energije u slučaju gladi i proizvodnja hormona.

Smeđa mast deluje suprotno od bele - ne skladišti energiju, već pomaže da se potroši. Povećanjem količine smeđe masti možete ubrzati metabolizam, povećati potrošnju energije i održati normalnu telesnu težinu. U strukturi se ova mast razlikuje od bele po obilju krvnih sudova i sadržaju gvožđa, što joj daje karakterističnu boju. Bež mast je prelazni oblik, iz kojeg pod uticajem uslova okoline može nastati i bela i smeđa mast.

Potkožna mast čini 90% svih masti u telu, koje se nalaze direktno ispod kože. Takođe je prepoznata kao hormonski aktivno tkivo koje može zaštititi telo od hipotermije, skladištiti energiju u slučaju neuhranjenosti, trudnoće, dojenja i pokazati svojstva apsorbovanja udara.

Visceralna mast je bela mast koja se nakuplja u trbušnoj šupljini oko unutrašnjih organa: jetre, pankreasa, srca, creva. Ona čini otprilike jednu desetinu ukupne masti prisutne u telu.

Odakle dolazi visceralna mast?

Visceralna mast se nakuplja u vrlo predvidljivom scenariju - kada unosimo mnogo kalorija i malo vežbamo. Na lokaciju skladištenja masti takođe utiču nasleđene tendencije u genima. Neko se deblja u bokovima, ramenima i grudima, dok nekome jednostavno raste stomak.

„Obično je ova nevolja tipična za muškarce, ali se dešava i ženama“, objašnjava Olga Cvetajeva. „Osim toga, naučni dokazi potvrđuju da na distribuciju masnog tkiva utiče prirodni proces starenja. Obično se nakon menopauze smanjuje mišićna masa i povećava ukupna sposobnost skladištenja masti, uključujući i u abdomenu. Mnoge žene u 40-im i 50-im godinama zaokupljene su problemom kako ukloniti visceralnu masnoću sa trbuha, čak i ako se nisu previše ugojile. "

Zašto je visceralna mast opasna

Lekari i velnes stručnjaci kažu da je visceralna mast najopasnija po zdravlje. Ćelijska struktura ove vrste ne podrazumeva neograničeno nakupljanje, pa kao rezultat toga mast ulazi u krvotok - u obliku holesterola, triglicerida i lipoproteina, što izaziva probleme kardiovaskularnog sistema, gojaznost unutrašnjih organa i visok krvni pritisak.

Drugim rečima, nakupljanje visceralne masti simptom je takozvanog metaboličkog sindroma - gomile zdravstvenih problema koji uključuju rezistenciju na insulin, visok krvni pritisak i visok nivo holesterola, što zauzvrat povećava rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su takođe otkrili da visceralna mast luči retinol-vezujući protein 4 (RBP4), što povećava rezistenciju na insulin, što dovodi do intolerancije na glukozu i dijabetesa tipa 2. Osim toga, prilikom utvrđivanja istorije bolesti, lekari povezuju višak visceralne masti sa razvojem astme, raka, pankreatitisa, gihta, osteoartritisa i demencije.

Kako prepoznati višak visceralne masti

Višak visceralne masti može se lako odrediti merenjem opsega struka. Merila su sledeći standardi: 82 cm za žene i 94 cm za muškarce. Ako merna traka pokazuje veći broj, ovo shvatite kao signal za akciju.

Još jedan trik koji će vam pomoći da procenite količinu visceralne masti u telu je da odredite odnos struka i bokova. Izmerite struk i bokove na najširem području, a zatim podelite struk kukovima. Ako dobijete više od 0,85 (za žene) i 1,0 (za muškarce), tada je stopa visceralne masti premašena - vreme je za akciju.

Dr Cvetajeva predlaže još jedan način dijagnostikovanja visceralne masti - MRI dijagnostika. Ali pošto je ovo izborni postupak, najverovatnije ćete morati da ga platite iz svog džepa bez oslanjanja na osiguranje.

Kako se osloboditi visceralne masti

  • Čak i ako niste u mogućnosti da promenite genetiku, hormone ili starost, možete smršati i ukloniti visceralnu masnoću sledeći jednostavan program:
  • Vežbanje - najmanje pola sata svakog dana (kardio ili vežbe snage su bolji, ali se računaju i brzo hodanje i vožnja bicikla);
  • Hranite se zdravo - povećajte unos nerafinisane hrane, proteina, nezasićenih masnih kiselina, integralnih žitarica i vlakana.
  • Izbacite slatka pića i smanjite unos alkohola;
  • Ostavite duvan
  • Vodite računa o kvalitetu i količini sna

Problem "kako ukloniti visceralnu masnoću kod žena ili muškaraca" ne implicira veliku razliku u pristupu. "Loše" masti možete se osloboditi ako sledite osnovne principe dobre ishrane i obratite pažnju na sport. Dobra vest je da visceralna mast bolje reaguje na dijetu i vežbanje od masti na butinama, što znači da će se rezultati pokazati prilično brzo.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group