Super hrana za kojom je poludeo svet - kamilje mleko

Već i vrapci na grani znaju da kravlje mleko nije zdravo ako se konzumira nakon druge godine života.

A sada se možete slobodno odreći i sojinog ili kozjeg mleka jer po svemu sudeći, na redu je nova super namirnica! Otkrivamo zašto je kamilje mleko sledeća super hrana koju morate da dodate na spisak za kupovinu.

Da li je u pitanju samo dobar marketinški trik ili se zaista radi o novootkrivnom eliksiru u moru proizvoda koje nam preporučuju, pokazaće vreme. Visoka koncentracija vitamina C i nizak nivo masti čine ovo mleko lakše svarljivim od kravljeg mleka i pogodnim za one ljude koji su netolerantni na laktozu. I sada je ovo mleko dostupno u Velikoj Britaniji. Online trgovine MuscleFood.com su pokrenule svoju verziju napitka, koji se proizvodi na farmi kamila u Holandiji i kažu da ovo mleko nestaje sa polica munjevitom brzinom, zbog neverovatne zainteresovanosti radoznalih potrošača.

Iako prilično novo u Velikoj Britaniji, kamilje mleko je ispijano vekovima kod arapskih nomadskih grupa, koje veruju da je ovo mleko alternativa majčinom mleku. U Dubaiju je u porastu industrijska proizvodnja ovog mleka sa aromatizovanim ukusima, kao što su čokolada i jagode, dok čuveni Ritz-Carlton Abu Dabi, Grand Canal ima sopstvenog milk alhemičara koji pravi milk šejkove sa ukusima kao što su nana, urme, jagode, višnje i banane tokom Ramazana. Čak je i Kim Kardashian prilikom posete Bahreinu prošle godine postavila fotografiju na svom Instagram nalogu sa naslovom "Imate mleko kamile ???"

Ukoliko se i dalje pitate zašto da ga pijemo, evo odgovora. U pitanju je  niži nivo  masti u odnosu na kravlje mleko - 100ml ovog mleka sadrži 53 kalorija u odnosu na 62 kalorije u punomasom kravljem mleku, takođe ima niži procenat holesterola, pet puta više vitamina C i deset puta više gvožđa u odnosu na tradicionalno kravlje mleko. Plus, nema protein beta - kazein i druge zajedničke alergene koji se nalaze u kravljem mleku, što ga čini ekstra pogodnim za osobe osetljive na laktozu.

Međutim, to mleko i nije baš jeftino za naše standarde. Dok Camels Milk kompanija iz Velike Britanije prodaje svoju verziju, koju proizvodi koristeći kamilje mleko sa farmi iz Emirata po ceni od 6 funti za 500ml, MuscleFood.com prodaje flašu od 500ml sirovog neobrađenog nepasterizovanog mleka kamila, koje su hranjene travom u Holandiji, za 19 funti. Kamile proizvode mleko samo kada imaju mladunce i samo 5-6 litara dnevno. Zbog toga je cena ovog mleka zaista visoka. Ali kada pomislimo na cenu čaše šampanjca koja je u Britaniji oko 15 funti, znamo šta bismo radije pijuckali. A vi?

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group