Super hrana koja smanjuje menstrualne bolove

Mnoge žene doživljavaju niz simptoma tokom menstruacije, uključujući grčeve u stomaku, glavobolje, umor, promene raspoloženja i žudnju za određenom hranom.

I dok neke namirnice mogu pogoršati ove simptome, druge ih mogu smanjiti. Dodavanje neke od sledećih namirnica vašoj ishrani može vam pomoći da se osećate bolje tokom menstruacije.

Zeleno lisnato povrće

Tokom menstruacije, uobičajeno je da vam nivoi gvožđa opadaju, posebno ako su menstruacije obilne. To može dovesti do umora, bolova u telu i vrtoglavice. Zeleno lisnato povrće, kao što su kelj i spanać, može povećati nivo gvožđa u telu. Spanać je takođe bogat magnezijumom.

Piletina

Piletina je još jedna hrana bogata gvožđem i proteinima koju možete dodati svojoj ishrani. Konzumiranje proteina je od suštinskog značaja za sveukupno zdravlje i može povećati sitost, suzbijajući žudnju.

Manje menstrualnih bolova sa ribom

Bogata gvožđem, proteinima i omega-3 mastima, riba je hranljiv dodatak vašoj ishrani tokom menstruacije. Omega-3 mogu smanjiti intenzitet menstrualnih bolova, prema studiji.

Sočivo i pasulj

Sočivo i pasulj su bogati proteinima, pa su dobra zamena za meso za vegane i vegetarijance. Takođe su bogati gvožđem, što ih čini odličnim dodatkom vašoj ishrani ako je nivo gvožđa nizak.

Crna čokolada

Ukusna i korisna užina, crna čokolada je bogata gvožđem i magnezijumom.100 grama sa 70 do 85% sadržaja kakaoa, sadrži 67% preporučenog dnevnog unosa gvožđa i 58% magnezijuma.

Manje menstrualnih bolova sa orasima

Većina orašastih plodova je bogata omega-3 masnim kiselinama i odličan su izvor proteina. Takođe sadrže magnezijum i razne vitamine. Maslac od orašastih plodova ili mleko na bazi orašastih plodova takođe su odlična alternativa.

Jogurt

Mnoge žene su podložne vaginalnim infekcijama tokom ili nakon menstruacije. Hrana bogata probioticima, kao što je jogurt, može da podstakne „dobre“ bakterije u crevima i može da vam pomogne u borbi protiv infekcija.

Manje menstrualnih bolova sa kinoom

Kinoa je bogata hranljivim materijama kao što su gvožđe, proteini i magnezijum. Takođe je bez glutena, tako da je odlična hrana za one sa celijakijom. Pored toga, spada u namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, što praktično znači da se osećate siti i puni energije, duže vreme nakon konzumiranja.

Voće

Voće bogato vodom, kao što su lubenica, dinja, odlično je za održavanje hidratacije. I slatko voće, kao što su grožđe i smokve, može da obuzda vašu želju za šećerom, izbegavajući tako rafinisane šećere.

Kombuha

Jogurt nije jedina hrana bogata probioticima. Ako izbegavate mlečne proizvode, čaj od kombuhe je odlična hrana koja pomaže varenju, spavanju, gubitku težine i detoksikaciji, a istovremeno stimuliše imuni sistem.

Manje menstrualnog bola sa đumbirom

Đumbir ima antiinflamatorni efekat, koji može da umiri bol u mišićima. Đumbir takođe može smanjiti mučninu, ali nemojte konzumirati velike količine. Konzumiranje više od 4 grama dnevno može izazvati bolove u stomaku.

Kurkuma

Kurkuma je poznata kao protivupalni začin, a kurkumin je njen glavni aktivni sastojak. Srodna studija je proučavala efekte kurkumina na simptome PMS-a i otkrila da su žene koje su konzumirale kurkumu imale manje probleme tokom ciklusa.

Manje menstrualnog bola uz vodu

Na kraju, ali ne i najmanje važno, voda. Pravilna hidratacija je uvek važna za vaše zdravlje, a to je posebno bitno tokom menstruacije. Pravilna hidratacija može smanjiti šanse za glavobolje, uobičajeni simptom menstruacije. Unos veće količine vode takođe može sprečiti zadržavanje tečnosti i nadimanje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group