Šta se dešava sa telom kada jedemo mandarine

Ne znaju svi da je domovina mandarina Kina. U jednom od orijentalnih rukopisa, koji datira iz 1178. godine, opisano je 27 najboljih "carskih" sorti ovog voća.

U mnogim zemljama (prvenstveno engleskog govornog područja) mandarina je poznata pod imenom „tangerina“ (po imenu grada Tangera u Maroku – prvog svetskog dobavljača ovog voća).

Kako ovo ukusno i zdravo voće deluje na naš organizam?

Pomaže u suočavanju sa prehladom

Jedan plod sadrži 31% dnevne vrednosti vitamina C (jačanje imunog sistema, antiage efekat). Pored toga, narandžaste kuglice sadrže vitamine B, provitamin A, vitamine P i K, askorbinsku kiselinu i mineralne soli.

Kao citrusno voće, mandarina je bogata fitoncidima - supstancama koje se, poput prirodnih antibiotika, nose sa bakterijama koje izazivaju bolesti.

Zbog toga sok od ovog novogodišnjeg voća može pomoći u borbi protiv groznice i prehlade. A takođe savršeno čisti pluća, što je posebno važno za pušače.

Pomaže kod oblikovanja mišića

Slatko voće ne predstavlja nikakvu pretnju za figuru, sadrži samo 37 kalorija.

Štaviše, prema nekim izveštajima, značajno ubrzava sagorevanje masnog tkiva, nije uzalud što ga sportisti koriste za "oblikovanje" mišića.

Održavajte lepotu

Mandarina se aktivno koristi u raznim protokolima nege tela: pilinzima i masažama. Ulje iz njegove kore je pogodno za sve uzraste i skoro sve tipove kože (posebno masne).

Opseg primene: od adolescentnih akni do dubokih bora. Takođe nekoliko kapi ekstrakta pomaže u obnavljanju reljefa kože, što znači da se oslobodite celulita i strija, koje mrze sve žene!

Da biste to uradili, možete da napravite 15-minutnu aromatičnu kupku: pomešajte 3-5 kapi esencijalnog ulja mandarine sa 1 kašikom morske soli i dodajte toplu vodu. Takođe možete da pomešate 6-7 kapi sa 15 ml ulja za masažu i masirate „problematična“ mesta dok se potpuno ne upije.

Smanjuje opadanje kose

Vitamin B12, koji se nalazi u mandarinama, smanjuje gubitak kose i usporava pojavu sede kose.

Za izgradnju kolagena, koji igra glavnu ulogu u rastu kose, neophodan je vitamin C, kojeg plod ima u izobilju. Vitamin C takođe pomaže u apsorpciji gvožđa, još jednog važnog izvora zdravlja kose.

Da biste aktivirali moć lepote mandarine, uvek dodajte njene kriške u salate, u sosove za testenine i u recepte za piletinu ili ribu.

Ne trujte telo nitritima

Dobra vest za one koji preferiraju organsku hranu i/ili su ozbiljno zabrinuti zbog upotrebe hemikalija u hortikulturnoj proizvodnji.

Mandarine, kao i drugi citrusi, ne sadrže nitrate zbog prisustva limunske kiseline u sastavu, sa kojom hemikalije nisu u prijateljskim odnosima.

Pomaže u borbi protiv depresije

Savremeni tretmani za depresiju uključuju upotrebu prijatnih aroma hrane. Eterično ulje mandarine je prepoznato kao jedan od najboljih lekova za depresiju, nesanicu i loše raspoloženje. Pomaže da se nosite sa teškom životnom situacijom i vratite duševni mir.

Apsorbuje lošu energiju

Voće zauzima važno mesto u feng šui filozofiji. Drvo mandarine simbolizuje bogatstvo. Iz tog razloga, tokom proslave Lunarne Nove godine, trpeza je bogata plodovima mandarina.

Takođe mandarina, prema Feng Shuiju, ima sposobnost da trenutno apsorbuje lošu energiju.

 KAKO ODABRATI?

Ukus mandarine se može odrediti na oko.

Najkiselije su spljoštene, srednje veličine. Nemaju jamice na kori. Najlakše se čiste krupne i mandarine se debelom korom.

Najslađe i najsočnije sorte su male jarko narandžaste „klementine“. One mogu da se čuvaju najduže - više od mesec dana na temperaturi od +6.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group